Jednačine i jednadžbe

Begluk hrvatskoga člana Predsjedništva BiH

Kolumna / Kolumne | 05. 04. 2017. u 14:15 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neku večer smo raspravljali o jezičkoj primjeni hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Imaš, recimo, legitimnost hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Imaš dnevni list hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Imaš vojne počasti hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Imaš ured hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Prosti zaključak je da sve može biti hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. A tako i jeste.

Imaš sajam hrvatskoga člana Predsjedništva BiH koji je u halama hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i na kojem svake godine budu održane bilateralne večeri i jutra hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Ceste koje vode sajmu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH nisu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, već su Ceste Federacije BiH i to se na njima vidi, jadne su, izbrazdane, pune rupa, lokava, vire iznji’ šahtovi, prijete kidanjem kugli, lafeta, poluosovina.

Nemaš više Dan mladosti, ali imaš mladež hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i ovu drugu koja nije mladež hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Stoga nju poznajemo kao dijasporu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. U Njemačkoj, Irskoj, Austriji...

Policentričnost člana Predsjedništva

Nema ovo pitanje konkretno veze s hrvatskim članom Predsjedništva BiH, ovo je, naime, policentrična svakodnevnica Bosne i Hercegovine. Namjerno zloporabim pojam iz Deklaracije o jeziku. Iako ne vjerujete da je ovo bitno životno pitanje, ta Deklaracija, ipak je bitno prestati razdvajati našu djecu. A za to treba popustiti napetosti oko jezika.

Ne mislim da treba izmisliti neki novi srpsko-hrvatski, ali nije potrebno izmišljati pod jednim krovom bosansku i školu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Ponajprije jer je ovo Hercegovina, a ne Bosna, i drugo, jer su djeca sva rođena jednaka, ne postoje specifično djeca hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Mislim da djecu jednako treba učiti da rješavaju jednačine i jednadžbe i da zbog različitog nazivlja ne možemo govoriti da postoji konkretno jednadžba hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Poduzeća člana Predsjedništva

Žalosna je istina da opet postoje poduzeća hrvatskoga člana Predsjedništva, poznat ćete ih lako, iako ne proizvode neki poseban profit ili korist za ovu državu, uredno posluju. Često se kriju ispod generalnih oznaka: bolnica hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, elektroprivreda hrvatkoga člana Predsjedništva BiH, telekom operater hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Na nesreću, nisu svi radnici radnici hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Tako primjerice, Lasta nije hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, niti je Konzum hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Ta poduzeća koja nisu člana Predsjedništva BiH lako je prepoznati, ona otpuštaju radnike iako uredno rade i proizvode i što li već.

Ti radnici, koji nisu radnici hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, imaju dvije opcije, da poput cesta koje nisu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, popucaju, izbuše se, dakle, da nestanu kao autocesta, koja također nije imala sreću da bude autocesta hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ili drugu opciju, da se priključe dijaspori hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Stent-kolektor člana Predsjedništva

Vjerujem da će Mostarski gospodarski sajam, čestitam im na dvadeset godina uspješnog rada, biti zaboravljen već za dva tjedna. Vjerujem i da će Deklaracija o jeziku biti zaboravljena već za tjedan dana. Ali policentrična erozija Bosne i Hercegovine, koja je upadljivija ovih sajamskih dana, neće prestati. Imat ćemo i dalje građane Bosne i Hercegovine (čitaj, drugog reda) i građane članova Predsjedništva BiH.

Ugledajte se na ceste. One nisu od članova Predsjedništva BiH. Kada su ih u Mostaru raskopali, shvatili smo da nemaju dovoljan kapacitet da prime sva govna koja im se serviraju već desetljećima. Cestama ima čak i lijeka, ugradit će im stent-kolektore i govna će vremenom otići nizvodno. No narod, koji nije hrvatskoga člana Predsjeništva BiH, niti bilo kojeg od njih trojice, nema stent-kolektor i umjesto govana odlaze mladi, sposobni. I tamo negdje grade Europu. Znači, ili ćemo svi biti begluk članova Predsjedništva BiH ili ćemo radikalno brzo usvojiti neki novi način razmišljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close