Tvoje ruke mazilice ...

Tri laži za ponijet

Fadil je s Vladom odlučio pomoći bogatima da budu još bogatiji, jer eto neće plaćati trenutno iznimno skupo gorivo, a i jeftinije će plaćati svoje fensi Tesle, Porschee i Audije.
Kolumna / Kolumne | 15. 06. 2022. u 09:25 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije kojeg dana, jednoj mlađoj kolegici bilo je zanimljivo kako je veliki broj izaslanstava došao na obilježavanje godišnjice zločina na Uborku i Sutini. Uračunat ćemo joj u manjak staža, nije prepoznala da je predizborna godina. Naučit će, mlada je još.

I baš zato ću ovaj omanji popis raskrinkavanja predizbornih laži započeti zločinima. Ovog tjedna napunilo se nešto čega sam se pribojavao, ali nisam želio vjerovati u to. Puna tri desetljeća od prvog bosanskohercegovačkog ratnog zločina iz protekloga rata, kada su pripadnici Jugoslavenske Narodne Armije odveli muškarce iz skloništa i poubijali ih, samo zato što nisu Srbi. Ovaj zločin je dobro dokumentiran, brojni su svjedoci događaja, čak dvanaest osoba, primjerice rezervista, osumnjičene su, Redžep Karišik je čak preživio nemili događaj i zapisao svoja sjećanja, zato je ova masovna grobnica i prva otkrivena, još tijekom ratnih zbivanja. Ali niti jedna osoba nije procesuirana za odvođenje više od stotinu građana u zarobljeništvo, makar se počinitelji znaju, makar se zapovjednik zna, usput budi rečeno, zapovjednik kojem je presuđeno za mnogo benignije stvari, tipa neselektivno raketiranje Zagreba, vidimo da to svakodnevno rade i Ameri i Rusi.

Ali domaće pravosuđe ništa. Tri desetljeća borbe neke tamo siročadi koja su sada zreli ljudi, jer kakva korist od nekakve ucviljene siročadi. Neobično je gledati ipak određene domaće političare kako su šokirani kada su u programu pročitana sjećanja jedinog preživjelog. Možda je dobro da makar dođu na te predizborne skupove. Ali bilo bi bolje da nauče da ta neka jadna siročad sutra postanu ljudi, a društvo, pogotovo njegov politički dio, društvo je dužno učiniti ih dijelom zajednice, zaliječiti im neizlječive traume zbog kojih su svi čudaci. Nije svejedno kad sa deset godina gledaš rat. Ali je mnogo teže kada ti taj rat uzme, oca, majku, kuću...

Vi znate kako su našim političarima, tužiteljima, sucima, od kojih su neki već godinama na tim pozicijama, svima su usta puna procesuiranja ratnih zločina. Ali zapravo, ništa ne čine, jer svi su ti nalogodavci s nekim na vlasti povezani, oni su bili bitni patroni i mecene ovog rata. I sad će samo krenuti bezobrazno šupljačenje, jer Uborak i Sutina je samo prvi masovni zločin u BiH. Sada idu desetci drugih tridesetih obljetnica, što stradalih Bošnjaka, što Hrvata, što Srba. Na Uborku su možda samo Hrvati i Bošnjaci, u Vranjevićima su možda većinom Bošnjaci, na Ortiješu su većinom Srbi... ali ide taj popis u nedogled. Popis neriješenih, nepresuđenih zlodjela, na mjestima na kojima se samo trpa smeće, ili se samo prave hoteli uglednih političara. Onda u njima truju preživjelu sirotinju, ako je riječ o deponiji, ali ako je o hotelima, organiziraju konferencije, dabome, stranačke, na kojima se goste ovi isti što nisu niti jedan zločin presudili. Doslovno na(d) njihovim kostima.

Dayton 3.14159

Druga je očita laž koju ćemo slušati idućih mjeseci da se ovi neki bore da iz temelja promijene stanje, ali ima ovih antidejtonskih i kojekakvih silnica. Da je bio taj neki sastanak u Briselu i da je usvojen, ali nepotpisan. Ali upamtite – Washington i Dayton su potpisani i uopće nisu na snazi.

Ovi što su došli u Brisel, a kao nisu htjeli potpisati jer se spominje agresija na Ukrajinu... Pa kako će oni to potpisati, kad uporno prijete da će uz pomoć istih tih Rusa ovdje izvršiti agresiju. Neće kurva reći da je kurva. Ovi drugi što kažu da nisu potpisali jer nije došao Dragan, ali kako će Bosna i Hercegovina naprijed ako istodobno, dok nagovaraju Dragana da potpiše, za stolom je čovjek koji ne uzurpira hrvatsku poziciju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, nego uzurpira građansku poziciju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Četvrti put hoćeš da otimaš položaj nekog, bilo kojeg, čovjeka u Bosni i Hercegovini, koji bi sigurno mogao učiniti više od tvoja prva tri uzaludna mandata, izrugujući se ustavnom poretku te zemlje koju želiš unaprijediti u ustavnom i euroatlanskom pogledu. Marine Le Pen se mogla nekoliko puta kandidirati za predsjednika Francuske jer to niti jednom nije uspjela. Ali Macron zna da mu je ovo bila zadnja prilika, a i dalje ne zna hoće li dočekati kraj mandata. Jer to je demokracija, za razliku od ove fukare zvane ustavni poredak. Ovo je kao kakva prćija, šuplji han, prolazi i uzima 'ko što hoće.

Opet, kako će oni i potpisati jer dok Dragana nagovaraju da potpiše, istodobno javno objavljuju plan kako da Dragana namagarče preglasavanjem u Domu Naroda.

Na kraju, Dragan se nije pojavio opet jer mu je isto tako neizmjerno mnogo stalo do toga da Charlesu Michelu kaže: slušaj, mi Hrvati smo ugnjetavani, da se hoće Plenković kandidirati za mjesto Bošnjaka u hrvatskom Saboru, morao bi se prvo ispisati s popisa Hrvata, prihvaćajući sve što mu pripada u tom slučaju. Dok ti je ova ubleha za stolom (pokazujući na Željku Komšić), mene nemoj zvati. E tako se, Dragane, bori za naše interese. A ne kladionicama koje su evo počele nicati čak i uz banke i osnovne škole, uz kulturne domove, pa i preko puta same radiotelevizije na hrvatskomu jeziku. Ako ti je to kultura i nacionalni interes, bravo, brate Dragane, onda ti i nije mjesto za pregovaračkim stolom. Tamo idu ugledni građani, a kockarima je mjesto u klubu Marka Romića, da ih se resocijalizira. Jer kockari, budimo krajnje iskreni, obično i ne znaju da se ne ponavljaju slova u poznatom salzburškom prezimenu slavnog skladatelja.

Država za kenjca!

Treća velika laž koje ćemo se naslušati idućih mjeseci jest briga za čovjeka. Apsolutno tu nema ni najmanje istine. Nedavno ste čitali ili slušali onu Fadilovu rečenicu kada objašnjava koji su automobili alternativni, hibridni ili električni, pa kaže da su to svi automobili koji imaju utičnicu. Tu je prvi dio te notorne neistine za neobrazovane seljačine. Moj je Mondeo s početka tisućljeća imao utičnicu u gepeku, mogao si u nju ukopčati laptop ili hladnjak ili tako nešto, a uopće nije bio hibridni. Dapače, riječ je o velikom zagađivaču koji je trošio između 6,5 i 12 litara dizela, goriva opakog neprijatelja ljudskog zdravlja. Opet, hidrogenska Toyota uopće ne mora imati utičnicu, toči se isto kao u plinsko, na pumpi.

Laž je ne samo u utičnici, utičnicu ima svaki bolji karavan, nego je laž u pomoći stanovništvu da nabavi kvalitetno prijevozno sredstvo, umjesto da subvencija države ide na najjeftiniji automobil u ponudi svakog proizvođača, je li, dok god mi nemamo vlastitu autokompaniju. Fadil bi svojim primjerom pomagao kupovinu automobila među kojima najjeftiniji, koji ne vrijedi nego za do pijace po dvije vrećice fasunge, ne koštaju ispod 35 tisuća konvertibilnih maraka. Kojem će to narodu pomagati?! Sirotinji sigurno neće.

Pazite, kada bi vlada subvencionirala otpisom poreza i carine kupovinu najjeftinije Dacije, Fiata, Seata... u pravilu su to automobili na benzin, kubikaže od 0,8 do 1,2 litra, čiji je negativan utjecaj na čovjekovu sredinu zanemariv u odnosu na bilo kojeg električnog hibrida, tada bi sirotinja mogla bez poreza kupiti za 15-16 tisuća maraka kvalitetan i ispravan automobil. Svi ti autići u pravilu imaju osnovne sigurnosne mjere i smanjio bi se trošak za odštete u prometnim nesrećama, rehabilitacije, liječenja, sprovodi... Smanjila bi se i potrošnja goriva. Ali Fadil je s Vladom odlučio pomoći bogatima da budu još bogatiji, jer eto neće plaćati trenutno iznimno skupo gorivo, a i jeftinije će plaćati svoje fensi Tesle, Porschee i Audije.

Dalje, ta briga za čovjeka se najbolje vidi u borbi za mini hidroelektrane tipa Buna, Doljanka, Neretvica. Riječ je u pravilu o energetskim potencijalima koji bi ili difuzno odveli vodu iz potoka Boga pitaj gdje, pri čemu bi se lokalno stanovništvo odselilo, a flora i fauna izumrla, ili pak onim drugima, koji bi u potpunosti izmijenili krajolik i mikroklimu zbog čega bi se lokalno stanovništvo iselilo, a flora i fauna izumrla. Koristi bi imali samo investitori i po tri čovjeka što pretišću gumbe u tri smjene, za 450KM minimalac.

Istodobno će te vlasti deset godina prekopavati jedan te isti Španjolski Trg, bez traga kolektorima, a niti jedan komunalni inspektor ili redar neće proći gradom pa naplatiti kazne za ilegalno odlaganje kemijskog otpada uz svete obale Neretve, Bune i Radobolje, ilegalnu sječu bogate šume u tim prostorima, ilegalno zagađivanje obale plastičnim otpadom, od kojeg se dave sve rjeđe pastrmke, šarani, somovi, galebovi, patke, gnjurci, je li, sve to što redovno vidim kada s mojim paščetom Komšom hodam pustopoljinama.

Obećali su nam, je li, da će 13. lipnja proglasiti danom civilnih žrtava Mostara, sada još samo da nam obećaju da će sanirati i onu deponiju, da nam spomen obilježje nakon trideset godina od tragedije nije u smradu truleži. Hajde da vidimo što će nam još obećati pa ćemo opet u nekom naletu raskrinkati još po tri notorne laži. Jer nismo mi glupi, samo šutimo i trpimo. Dokad ćemo?!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close