Opći izbori 2022

Laži, laži, laži me

Od sutra počinje predizborna kampanja i to bi reklo da će nas obasipati lažima sa svih strana. I što mi sad da činimo?
Kolumna / Kolumne | 31. 08. 2022. u 09:25 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotov je kolovoz, što bi reklo, sad smo mjesec dana nadrljali. Mislim, ne moramo nadrljati, ali nekako se uvijek sve prelomi oko nas na bijenalu profesionalne lige laganja. Od sutra počinje predizborna kampanja i to bi reklo da će nas obasipati lažima sa svih strana. I što mi sad da činimo?

Biserno jasno

Najprije, popijte nešto za želudac. Nemojte kavu na prazan trbuh ujutro. Polakše s energetskim pićima. Probajte i s manje šećera. Sve ovo može nadražiti vaš želudac, a želudac će vam itekako biti nadražen ovih mjesec dana. Vidite da se predizborna kampanja vodi već neko vrijeme, ali sad će krenuti opakim tempom.

Već je krenulo s Biserom. Mada je Bisera nerijetko sama sebi antipromocija, ovog puta svi su se zadali da joj se ukine mandat. A ne možeš to, izabrana je dok joj traje mandat i samo je parlament može maknuti. A opet, nije ni fer, to je jedina bosanskohercegovačka političarka koja se zna svađati na engleskom jeziku. Nije da ne priča gluposti o metiljanju Srbije i Hrvatske u domaće odnose, ili kad je ono pričala protiv Rusa pa se onda sastala s njima. Ili onaj šupljak s datuljama. Ali svejedno, nije da nam dublje može srozati međunarodni ugled, kojeg, brat bratu, i nemamo.

Što se međunarodnog ugleda tiče, taj se ugled tiče samo one trojice. Da su se njih trojica ikad dogovorili oko bilo čega, mi bismo i imali neki ugled, ne bi Bisera pričala da smo bolji od Ukrajine, jer nismo. U njih se bar zna politika. Ovi vamo su naši, anamo oni su nji'ovi. I to je nešto s čime Europska Unija može lako baratati. Ali ovo kod nas, svi su za EU, a Unija svakog dana dalje od nas.

Ne znam jeste li primijetili, evo uzet ću slučaj Ali Expressa – u Hrvatskoj je besplatna dostava, a u Bosni i Hercegovini oko 120KM. Istom poštom ide pošiljka, istim zrakoplom ili vlakom ili brodom. Budući da Bosna i Hercegovina graniči s Europskom Unijom, ponajvećim dijelom granica nam je upravo Hrvatska, to mogu objasniti samo kao da negdje između Gruda i Imotskoga postoji veliki imackobekiiski jaz, transcedentlna crna rupa između Europske Unije i Bosne i Heregovine. S jedne strane u njoj nestaju donacije Vlade Republike Hrvatske, s druge strane, gubi se voda. Uprvo to možda opisuje i golemu sušu koja je ovog ljeta pogodila ne samo BiH, nego se osjeća čak i u Sjedinjenim meričkim Državama.

Prolij lavor vode, za sreću

Kad malo bolje razmislim, možda da vi ipak preskočite jutarnju kavu u potpunosti. I najedete se zorom onog mladog sira, nemasnog, teškog za probavu, punog proteina, što kroz crijeva putuje desetak dana.

Sad nam slijedi mjesec dana obećanja. Tako je Fadil pred prepunom livadom svečano otvorio obećanje za Lanin bazen. Pričaju mi da je tog dana neki bager čeprkao tuda i zamole ga da stane dok Fadil svečano obeća, ali bager kasnije nije ni upalio. Tako, sigurno je da će radovi kasniti jer, ako ništa drugo, do bagera je.

A kad smo već kod Lane Pudar... A što djevojku ni krivu ni dužnu političari razvlače k'o žvaku. Prije par dana imao sam osjećaj da će Mostar 2025. godine biti sav u bazenima, zatvorit će korito Neretve i Bune dolje na Bunskim Kanalima i sve će biti jedan veliki bazen. Otprilike kao što je sada jedan veliki kružni tok, da ne kažem predizborna nula, o tome sam već pisao davno davno pred neke izbore.

Najveći fol je sad ovo što je kao otac Pudar zatražio prijam u Vladi da izgladi ono što je nedavno rekao, i sad  je premijer odgovorio da očekuje da će Lana od sada biti još bolja. Šta bolan?! Ma evo kako ste joj pomogli?! Nije da Mostar i dosad nije imao bazene, nisu olimpijski, ali isto znamo da umotani treneri tamo nisu dobrodošli. I sad se čovjek upita tko je majoriziran ovdje? Hrvati, Bošnjaci, ili možda samo žene koje prakticiraju vjeru.

Nepraktični vjernik

Jer evo kad smo i kod vjere, gledao sam i ja onaj video žena kako prakticiraju kršćanstvo, pjevajući Glory Glory Aleluja u Livnu. I onda dođe policija i tuče ih i pozatvara te žene što vjeru prakticiraju. Opet se pitam, tko je ovdje majoriziran?! Hrvati, možda Bošnjaci, Srbi čak, ili su ipak žene koje prakticiraju svoju vjeru.

Policija kaže da im žene nisu dale do vode. Ali znamo, već sam spomenuo, u imackobekiiskoj crnoj rupi već odavno nestaje voda. Je li na Grlić ili je na neku drugu pipu, manje je bitno. Bitno je da 'di su pare'.

Nestaje nama para kad god nam Grlić obeća nešto, a naobećavao se lani. Nestane nama para kad god nam i Fadil obeća nešto. Zadnje nam je obećao da ćemo prodisati, i onda su bila ona tri F.

Nego ljudi, da vi i onaj sir preskočite ujutro, nego da postite mjesec dana. Jer ne znam drukčije kako da svi skupa izdržimo ovaj mjesec svečanih obećanja koja ćemo opet ponoviti za dvije godine. Bijenale demokracije, nije li?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close