Mijo Tokić

Mostar: Predstavljena knjiga 'Breme te tvoje nosi'

''Riječ je o knjizi izabranih pjesama i raduje me što imam priliku knjigu prezentirati večeras u Mostaru, a u njoj se nalazi izbor iz osam književnih zbirki'' – rekao je autor Mijo Tokić.
Kultura / Knjige | 06. 10. 2023. u 20:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige ''Breme te tvoje nosi'', autora Mije Tokića upriličeno je u petak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

''Riječ je o knjizi izabranih pjesama i raduje me što imam priliku knjigu prezentirati večeras u Mostaru, a u njoj se nalazi izbor iz osam književnih zbirki'' – rekao je autor Mijo Tokić.

On smatra kako je ono što autora ''tjera'' na pisanje nove knjige složena stvar.

''Vjerojatno ih tjera osjećaj da imaju nešto reći, nešto poručiti. Književnost je umjetnost, jedna od njezinih karakteristika, a druga je poruka. Pisac piše kako bi izrazio osoban stav prema životu, prema svijetu, prema egzistenciji u kojoj se svi nalazimo'' – poručio je Tokić.

Mišljenja je kako su pjesme stvar trenutka i nadahnuća.

Foto: Fena / Predstavljena knjiga 

''Pjesme se događaju unutar čovjekova intimnog svijeta, ne pišu se po zadatku, nego su stvar trenutka i nadahnuća, a taj trenutak ovisi od našeg života, naših iskustava i svega onoga što nas na neki način obuzima i okupira'' – zaključio je autor.

Profesor emeritus Šimun Musa tijekom predstavljanja knjige je kazao kako mnoge pjesničke generacije, književna razdoblja, koliko god imali svojih pjesnika, književnika, dramatika, kritičara, povjesničara i slično, svi oni skupa, izbace jednog osobitog, ''a mislim da će velik pjesnik našeg naraštaja biti upravo Mijo Tokić''.

Podsjetio je kako je Tokić više puta nagrađivan, pjesme su mu u zbornicima i u školskim udžbenicima.

Profesor emeritus Musa naveo je kako Tokić svoje pjesništvo ostvaruje širinom epske otvorenosti što se u trenutcima izljeva liričnosti sublimira u stihovlje koje plijeni ljepotom misli i slike, dopadljivošću ritma, svježinom glasa i snagom prepoznatljive simbolike.

Foto: Fena / Predstavljena knjiga 

''Njegova iznimna jezična umješnost pruža mogućnost plovidbe između stiha i proze, čime doista majstorski vlada ploveći predjelima, široko razgranatim, od prošlosti do budućnosti, od zemnosti do onostranosti, od pojedinačnoga do općega, prolazeći kroz svakojake izazove što daju odgovor koji pjesnik daruje svojom pjesmom kao jamstvom opstanka. Ta pjesma iznimne tenziotvornosti, duboke refleksivnosti i začudne ljepote što priziva visoko u snove, osvaja epifanijskom blizinom'' - pojasnio je Musa.

O Tokićevoj knjizi govorili su i prof. dr. sc. Ivica Musić, Tomislav Majić i prof. Mate Kelava.

Kopirati
Drag cursor here to close