10. svibnja

'Krljušti' Stanka Krnjića o trenucima prije početaka i stvaranja svijeta, izvan vremena...

Književni program Mostarskoga proljeća 2024. - 26. Dana Matice hrvatske nastavlja se u petak, 10. svibnja, predstavljanjem knjige pjesama Krljušti
Kultura / Knjige | 10. 05. 2024. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književni program Mostarskoga proljeća 2024. - 26. Dana Matice hrvatske nastavlja se u petak, 10. svibnja, predstavljanjem knjige pjesama Krljušti Stanka Krnjića. Program počinje u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

''Novi ciklusi pjesama Krljušti otklon je od prethodne poetike, nestaju gotovo ispovjedni oblici, izraz biva apstraktniji i otvoren metafizičkom. I u prethodnim knjigama Krnjić je često spominjao početke, i ovdje je riječ o počecima, ali mnogo intenzivnije, trenutku prije početka, prije stvaranja svijeta, izvan vremena. I gotovo da pjesnik kozmogonijski začinje svijet, kroz mitološke slike. On hvata trenutke prije stvaranja predmetnosti, kad sve je još pustinja'', navodi se, među ostalim, u Vijencu, časopisu za kulturu Matice hrvatske.

U programu predstavljanja, uz autora, sudjeluju Misijana Brkić Milinković, Tina Laco i Antun Lučić, dok će glazbeni doprinos dati Eva Martinac (u klasi prof. Marijane Pavlović) i Marino Džeba (u klasi prof. Olivera Motta).

 

O autoru…

Stanko Krnjić (Stolac, 1969.), osnovnu školu završio u Višićima, a Srednju medicinsku školu u Dubrovniku. Stomatološki fakultet upisao u Sarajevu 1989. Zbog ratnih okolnosti studij nastavlja u Zagrebu, gdje je diplomirao 1995. Živi u Župi dubrovačkoj, gdje i radi u svojoj stomatološkoj ordinaciji.

Piše poeziju, poeziju u prozi, romane i priče. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Slavenske akademije za književnost i umjetnost (Varna, Bugarska). Pjesme su mu prevođene na slovenski, albanski, makedonski i bugarski jezik. Potpredsjednik je DHK-a HB.

Djela: Korijeni(pjesme), Zrak poprskan narančom (pjesme), Kroničar svega (pjesme),
Mrvice za Lazara (pjesme), Sto i jedna mala pjesma (pjesme), Ratište riječi (pjesme),
Dnevnik tijela (pjesme), Voište na zborovi (pjesme), Ostavljeni (roman), Krljušti (pjesme).
Nagrade: Rijek za poeziju za 2015. godine, druga nagrada "Fra Martin Nedić "za
knjigu Kroničar svega za 2017. godinu, druga nagrada Pasionske baštine za rukopis
knjige Ratište riječi za 2019., nagrada "Dragutin Tadijanović" za knjigu Sto i jedna mala pjesma za 2019., nagrada "Bugojanska vaza" za priču Otkupnina za 2019. godinu, treća nagrada "Fra Martin Nedić" za knjigu Ratište riječi za 2020. godinu, prva nagrada "Zija Dizdarević" za priču Ostavljeni za 2021., prva nagrada "Zija Dizdarević" za priču Poskok za 2023. godinu

Kopirati
Drag cursor here to close