Aktualna tematika

Akademik Frano Ljubić u Mostaru predstavio dvije knjige

U prvoj knjizi "Za jednakopravnost hrvatskog naroda i nužnost pristupanja BiH u EU" Ljubić bilježi kako je uspostavljana vlast u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i FBiH nakon potpisa Daytonskog sporazuma.
Kultura / Knjige | 04. 10. 2021. u 21:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademik Frano Ljubić, profesor emeritus, predstavio je u ponedjeljak u Mostaru svoje dvije knjige "Za jednakopravnost hrvatskog naroda i nužnost pristupanja BiH u EU" i "Za opstanak Sveučilišta i kvalitetnije obrazovanje".

Promocija knjiga održana je u hotelu Mostar u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH i Matice hrvatske BiH - Ogranak Mostar.

Video: Fena

U prvoj knjizi "Za jednakopravnost hrvatskog naroda i nužnost pristupanja BiH u EU" Ljubić bilježi kako je uspostavljana vlast u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i FBiH nakon potpisa Daytonskog sporazuma.

''Mislim da su teme koje su obrađene vrlo aktualne, da pokazuju kontinuitet opstrukcija predstavnika u tijelima vlasti iz reda bošnjačkog naroda, i pokušajima da s predstavnicima međunarodne zajednice nametnu nekakva divlja i izmišljena rješenja koja nisu ničim potkrijepljena, odnosno koja nisu utemeljena na međunarodnim dogovorima'', kazao je novinarima Ljubić.

Foto: Fena / Akademik Frano Ljubić u Mostaru predstavio dvije knjige

U knjizi se, kako kaže autor, govori i o optužbama dužnosnika bošnjačkog naroda da Hrvati žele zadržati HR Herceg Bosnu s ciljem da OHR presuđuje i donosi odluke koje su, kako je rekao, uvijek bile na štetu hrvatskog naroda i jezika.

U drugoj knjizi "Za opstanak Sveučilište i kvalitetnije obrazovanje" Ljubić piše o šest godina provedenih na čelu Sveučilišta u Mostaru, jedine javne visokoškolske ustanove u BiH na kojoj je službeni jezik hrvatski.

Foto: Fena / Akademik Frano Ljubić u Mostaru predstavio dvije knjige

''Ona je nastavak na prvu knjigu, odnosno tretira gotovo sličnu problematiku jer su bile velike opstrukcije od strane međunarodne zajednice i predstavnika bošnjačkih političara koji su htjeli po svaku cijenu integrirati Sveučilište s Univerzitetom "Džemal Bijedić" kako u BiH ni na jednom javnom sveučilištu ne bi bilo hrvatskog službenog jezika'', izjavio je Ljubić.

O knjizi su govorili biskup u mirovini msgr. Ratko Perić, akademik Mladen Bevanda, a moderirao je počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

Govoreći o Ljubićevim knjigama biskup u mirovini Ratko Perić kazao je "kako je doista istinita ona biblijska: na stazi pravde stoji život, kao i ona: na stazi nepravde stoji propast".

Foto: Fena / Frano Ljubić

''Rektor Ljubić se zadržao na kormilu šest godina, neumornim pisanjem i dijaloškim pristupom, uvjeravajući razumom i istinom i braneći ljudska prava i nacionalne vrijednosti - i uspio'', kazao je Perić.

Obje knjige izdane su početkom ove godine, ali zbog koronavirusa nisu ranije predstavljene javnosti.

Zbog ranije preuzetih obveza u predstavljanju nisu sudjelovali akademik Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i novinar i književnik fra Ante Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close