Info vodič

Ursula von der Leyen u BiH

Info vodič

Ursula von der Leyen u BiH

Kategorija: Politika

Ukratko

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen će boraviti u posjeti Bosni i Hercegovini 28. listopada 2022. godine u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu. Posjeta se odvija u kontekstu nedavne preporuke Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Europskoj uniji.

Predsjednica će se osvrnuti na tekuću energetsku krizu i pokazati odlučnost EU da podrži partnere u suočavanju s visokim cijenama energenata i dugoročnom unapređenju njihove energetske sigurnosti.

Tokom posjete, predsjednica von der Leyen će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, obratit će se političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva, oblasti kulture i poslovne zajednice i svečano otvoriti tunel Ivan na Koridoru Vc.

Europska unija je uložila 23,3 milijuna eura bespovratnih sredstava za dionicu Tarčin-Ivan i za tunel Ivan, što je dio od ukupne grant podrške EU za Koridor Vc u iznosu od 542 milijuna eura.

Predviđene su sljedeće prilike za medije:

  • 9:45 Sastanak sa članovima Predsjedništva BiH (samo fotografisanje/snimanje)

Lokacija: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Maršala Tita 16, Sarajevo; kamermani i fotografi se pozivaju da dođu prije 9:30 sati.

  • 11:00 – 11:25 Obraćanje Predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen

Lokacija: Dom Oružanih snaga BiH, Zelenih beretki 2, Sarajevo; predstavnici medija se pozivaju da budu u Domu Armije prije 10:30 sati.

  • 12:30 – 12:50 Svečano otvorenje tunela Ivan (samo fotografisanje/snimanje)

Lokacija: ulaz u tunel Ivan, iz pravca Sarajeva prema Mostaru; napomena: molimo da koristite cestu M-17, skretanje na naplatnim kućicama Bradina. Predstavnici medija se pozivaju da dođu prije 12:00 sati.

Vrijeme
28. 10. 2022. u 09:45
29. 10. 2022. u 13:30
Lokacija
Sarajevo

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close