Info vodič

Toksične zemlje - izložba i susreti među vrstama

Info vodič

Toksične zemlje - izložba i susreti među vrstama

Kategorija: Kultura

Ukratko
Pridružite nam se na susretima među vrstama i izložbi pod nazivom Toxic Lands / Toksične zemlje koje će se održavati na rijeci Neretvi kod mosta Bunur, u Velikom parku (Park Zrinjevac) i Partizanskom spomen groblju u Mostaru.
 
Cilj programa Toxic Lands / Toksične zemlje je da pokrene kritičke rasprave i analizira ljudsko uništavanje u širem smislu, istražujući efekte Antropocena (trenutne geološke epohe u kojoj ljudi imaju dominantan uticaj na životnu sredinu), vojnih sukoba, prostorne i mentalne tragove istih, ekologije, kozmologije, klimatskih promjena, zapadnih kolonijalnih praksi, ekstraktivnih industrija i ugroženih urbanih budućnosti.
 
Toxic Lands / Toksične zemlje kao izvor istraživanja koristi toksične narative i destruktivne prakse pejzažnog sistema rijeke Neretve i grada Mostara.
 
Autorica i kustosica programa Toxic Lands / Toksične zemlje je Armina Pilav koji producira u saradnji sa Damirom Ugljenom, Un-war Space Lab kolektivom, Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva i Abraš radiom iz Mostara.
 
Program Toxic Lands / Toksične zemlje spada u EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI u okviru programa
 
TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) koji su pokrenuli British Council Collection i LUX, a razvili Tendai John Mutambu, British Council i LUX. Na Zapadnom Balkanu, EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI predstavljaju se kroz izložbe, projekcije i javne događaje na kojima rade kustosice i kustosi iz regije.
 
TU SMO / WE ARE HERE pokretne slike umjetnika program je koncipiran oko tema nacionalnog identiteta, marginalnosti, intimnosti, budućnosti i arhive.
 
TU SMO / WE ARE HERE ispituje način na koji ove teme utiču na izuzetne nove i priznate savremene umjetnike koji su rođeni ili žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i način na koji oni istražuju te teme kroz biografiju, dokumentarac, poeziju i fikciju.
 
Ponedjeljak, 21. lipanj
Obale rijeke Neretve / Most Bunur
19:00
Susreti među vrstama na rijeci Neretvi i početak programa Toxic Lands / Toksične zemlje
20:00 - 23:00
Projekcija video radova umjetnika Uriel Orlowa, Louisa Hendersona, Bena Riversa i umjetnice Charlotte Prodger
Vrijeme
21. 06. 2021. u 19:00
21. 06. 2021. u 20:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close