Info vodič

"Šta ćemo sad?" u Narodnom pozorištu Mostar

Info vodič

"Šta ćemo sad?" u Narodnom pozorištu Mostar

Kategorija: Kultura

Ukratko

Posljednji petak u mjesecu travnju, 30. travnja rezerviran je za zanimljivu komediju "Šta ćemo sad?" autora Branka Đurića Đure, koja će biti odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar s početkom u 18 sati.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Njih troje se nalaze u jednom kazalištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni...?

Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog kazališta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo.

"Šta ćemo sad?" je moderna, aktuelna komedija koja koincidira s vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi kazalište danas, ali i društvo u cjelini.

Sam redatelj je na zanimljiv način okarakterizirao predstavu, kazavši kako je "Šta ćemo sad?" poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike.

Iako po žanru komedija, predstava na specifičan način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: "Jesmo li mi sami postali vic?".

Komedija "Šta ćemo sad?" osvojila je Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska 2015", a zabilježila je i brojna gostovanja uz veliko zanimanje publike.

Vrijeme
30. 04. 2021. u 18:00
30. 04. 2021. u 20:00
Lokacija
Mostar

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close