Info vodič

Recital violončelistice Belme Alić

Info vodič

Recital violončelistice Belme Alić

Kategorija: Kultura

Ukratko

Pod okriljem ovogodišnjeg programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, nastupit će Belma Alić, istaknuta violončelistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Njen recital će biti upriličen u četvrtak, 24. februara 2022. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo).

Na programu će se naći etablirana djela iz repertoara za violončelo, uključujući Svitu u C duru, BWV 1009 Johanna Sebastiana Bacha, te Sonatu za violončelo solo György Ligetija i Sonatu op. 8 Zoltána Kodálya. Alić će izvesti i Prologue “die Zeit ist Sand nur” za violončelo solo bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića.

Belma Alić je diplomirala 2004. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, gdje je magistrirala (2007) i doktorirala (2016) na temu “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla SA Sinfonietta, članica je kamernog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS, kao i Britanske Opera Circus Company s kojom je imala uspješne izvedbe opereDifferences in Demolition” kompozitora Nigela Osbornea u Engleskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Škotskoj.

Opera je izvedena i na festivalu City of London Festival i imala prijenos uživo u Edinburghu na BBC radiju, kao i u kraljevskoj palači Hofburg u Beču.

Kao solistica nastupala je uz pratnju Sarajevske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Zenici, Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette. Koncertirala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, BiH i zemljama regije.

Trenutno je vanredna profesorica na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Vrijeme
24. 02. 2022. u 19:00
24. 02. 2022. u 21:00
Lokacija
Sarajevo

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close