Info vodič

Promocija publikacije Aktivizam koji dotiče ljudska srca

Info vodič

Promocija publikacije Aktivizam koji dotiče ljudska srca

Kategorija: Kultura

Ukratko

Poštovani predstavnici medija čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na promociju publikacije pod nazivom Aktivizam koji dotiče ljudska srca.  Urednice publikacije su prof. dr. Merima Jašarević, mr. sc. Edisa Demić, dipl. iur Eldina Hodžić Nurkić i mr. Ena Jugo Šafro.

Promocija će se  održati u Sarajevu i Mostaru.

Promocija u Sarajevu  će se održati u  Historijskom muzeju BiH na adresi Zmaja od Bosne 5, u petak 16.decembra 2022.godine sa početkom u 19:00 sati.

Promotorice u Sarajevu su: prof. Aida Kajan, mr. Samira Hunček I aktivistica Ernada Fatima Avdibegović. Moderatorica je Amina Kahriman.   

Promocija u Mostaru  će se održati u  Studentskom hotelu Mostar na adresi Trg Ivana Krndelja bb u subotu 17. decembra 2022. godine sa početkom u 19:00 sati.

Promotori su: prof. dr. Senada Habibija Demirović, mr. Ivo Čarapina i aktivistica Ella Ljubić. Moderatorica je Mia Bojčić.  

Izjave za medije planirane su u 18:45 sati.

Publikacija pod nazivom Aktivizam koji dotiče ljudska srca predstavlja svojevrsni omaž nizu aktivnosti koje su bile sprovedene većinom u Mostaru, ali i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima. Početak tih aktivnosti se prvenstveno vezuje za  projekat aktivnosti kreiranja regionalnih kreativnih centara za borbu protiv korupcije osmišljene na Zapadnom Balkanu i  Zapadnoj Africi.

Publikacija ima nekoliko dijelova. Naime, riječ je o kratkoj, sažetoj verziji gotovo svih aktivnosti u sklopu projekta Regional Creative Hub.

Ono što publikacija ima za cilj da prezentira široj javnosti jeste da se u svakoj, pa i u teškoj situaciji poput globalnog lock downa, epidemije, društvene apatije, krize, može reći glasno “NE” društvenoj anomaliji poput korupcije, ali i drugim vidovima društvene nepravde.

U publikaciji elaborirani su detaljno ciljevi i zadaci pojedinih performansa i umjetničkih intervencija, a sve s ciljem da čitalac dok se druži i sa ovim tekstom uviđa ne samo koja je štetnost u vezi sa korupcijom, već i da shvati koliko je velika mogućnost „kada se male ruke slože – sve se može, sve se može“ (aluzija na “On my own” naslov projekta, inače čitav projekt reprezentira da pojedinac može sve, iako se misli da sam ne može ništa).  Publikacija obiluje mnoštvom primjera, fotografija, novinskih članaka, u jednostavnijem žargonu rečeno – Aktivizam koji dotiče ljudska srca je publikacija koja čitaoca vodi kroz sve projektne aktivnosti. Od ironičnog performansa vakcinacije građana protiv koronavirusa, preko prelijepog mostarskog murala, stripa i u konačnici pozorišne predstave, detaljno se ekspliciraju od petog dijela publikacije pa na dalje.

Publikacija Aktivizam koji dotiče ljudska srca je nastala u sklopu projekta “On my own- Neću štelu  Vol II” koji podržava Fond otvorenog  društva BiH a provodi Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet”

Vrijeme
17. 12. 2022. u 19:00
17. 12. 2022. u 20:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close