Info vodič

Predstavljanje Policy Papera o akcizama

Info vodič

Predstavljanje Policy Papera o akcizama

Kategorija: Business

Ukratko

U utorak, 25. januara, 2022. godine, u hotelu Bristol, Mostarskog bataljona bb, Mostar, od 12:00 do 14:00, održat će se predstavljanje Policy Papera: „AKCIZNA POLITIKA NA DUHAN I DUHANSKE PROIZVODE U BOSNI I HERCEGOVINI – TRENUTNO STANJE I PERSPEKTIVE“ i panel diskusija.

Pozivamo vas da posjetite i popratite ovaj događaj.

Crno tržište duhanskih proizvoda koje je u BiH po vrijednosti premašilo legalno tržište, a po čemu je BiH zemlja slučaj u cijeloj Europi, okupilo je ekonomiste iz dva ugledna bh. udruženja Liberalni forum i Udruženje ekonomista RS SWOT koji su zajedničkim snagama odlučili pronaći rješenja za ovaj, možda i najveći privredni problem u zemlji. Naime, zbog crnog tržišta duhanskih proizvoda svake godine državni budžet gubi gotovo milijardu KM, a legalna industrija, od duhanske do maloprodaje, gubi dodatne stotine miliona KM. Koristi pritom imaju samo krijumčarske grupe.

Ujedinjeni ekonomisti iz RS i Federacije BiH vide rješenje u akciznoj politici. Zbog toga su izradili tzv. policy paper, odnosno preporuke izmjene javnih politika pod nazivom „Akcizna politika na duhan i duhanske proizvode u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje i perspektive“.

Ideja dokumenta je sa svim ključnim sudionicima u procesu, kreatorima politika, donositeljima odluka i predstavnicima medija, otvoriti dijalog o problematici i dokidanju aktualne akcizne politike koja je dovela do rekordnog crnog tržišta.

Preporuke za izmjene javnih politika domaći ekonomisti predstavili su krajem prošle godine u Sarajevu, a prezentacija će se nakon Mostara održati i u Banjoj Luci.

Od 11:30 do 12:00  za izjave na lokaciji će biti dostupni autori policy papera:

Faruk Hadžić, nezavisni ekonomski analitičar
Admir Čavalić, nezavisni ekonomski analitičar

Vrijeme
25. 01. 2022. u 12:00
25. 01. 2022. u 14:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close