Info vodič

Predstava Romska bajka

Info vodič

Predstava Romska bajka

Kategorija: Kultura

Ukratko
SPKD "Prosvjeta" Mostar i ove godine organizira manifestaciju "Maj u bašti Ćorovića kuće" koja publici nudi mnoštvo zanimljivih kulturno umjetničkih sadržaja u jedinstvenom ambijentu bašte u kojoj su stvarali Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović. Mostarski teatar mladih dugi niz godina surađuje sa "Prosvjetom" i dio je i ovogodišnjeg projekta "Maj u bašti Ćorovića kuće".
 
Večeras, 17. svibnja publici sa početkom u 19,00 sati na redu je četvrta izvedba predstave "ROMSKA BAJKA". Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Ajla Džiho, Almedina Mukabel, Ali Kamer Aksoy, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.
 
Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu. Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.
 
Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju. Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.
Vrijeme
17. 05. 2022. u 19:00
17. 05. 2022. u 21:00
Lokacija
Mostar

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close