Info vodič

Potpisivanje ugovora za mala i srednja preduzeća u vrijednosti od 2,4 milijuna KM

Info vodič

Potpisivanje ugovora za mala i srednja preduzeća u vrijednosti od 2,4 milijuna KM

Kategorija: Business

Ukratko

Obavještavamo vas će u petak, 16. jula/srpnja 2021. godine, s početkom u 10 sati, u zgradi federalnih institucija u Mostaru (ul. Ante Starčevića bb), Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisati ugovore sa 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u sklopu grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436,42 KM. 

Na početku događaja bit će upriličene izjave za medije, a kamermani i fotoreporteri mogu snimiti kadrove s potpisivanja ugovora.  

Vlada Federacije BiH je osigurala sredstva za realizaciju ovog programa skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH . 

Ovim projektom bit će unaprijeđene sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tokom perioda post COVID-a. 

Događaj će biti održan uz maksimalno poštivanje Naredbi i Preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

***

Ovim programom pruža se podrška malim i srednjim preduzećima, utvrđenim Zakonom o poticanju razvoja male privrede Federacije BiH  i Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, a koji djeluju u oblastima prerađivačke industrije kako bi realizirali investicije usmjerene ka tehnološkom unaprjeđenju, odnosno uveli digitalizirana rješenja u proizvodnji i unaprijedili digitalizirani pristup tržištu, te promovisali proizvode na tržištima s ciljem podizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.   

Na Javni konkurs za odabir korisnika grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ za 2021. godinu podnesena je 291 projektna prijava. Od 81 uspješno ocjenjenog projekta, 21 projekat pripada oblasti metaloprerade, po 15 iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 8.359.123,01 KM, od čega su mala i srednja preduzeća osigurala vlastito sufinansiranje u iznosu od 5.976.686,59 KM. Realizacijom projekata, čiji je rok implementacije do 10 mjeseci planirano je zapošljavanje 263 nova radnika.  

Kada je riječ o korisnicima grant programa njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, 13 iz Tuzlanskog, 12 iz Srednjobosanskog kantona, 10 iz Hercegovačko-neretvanskog, devet iz Unsko-sanskog, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona, tri iz Kantona 10 i dva korisnika iz Posavskog kantona.

Vrijeme
16. 07. 2021. u 10:00
16. 07. 2021. u 11:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close