Info vodič

"Piralen naš svagdašnji"  u Mostaru

Info vodič

"Piralen naš svagdašnji" u Mostaru

Kategorija: Kultura

Ukratko

Dokumentarni film "Piralen naš svagdašnji" ovog petka, 23. srpnja, bit će prikazan u Mostaru u prostorijama OKC Abrašević (Alekse Šantića 25) od 19:00 sati.

Nakon filma planiran je razgovor u kojem će sudjelovati - Šejla Šehabović, Marko Gačnik, Boris Filipić, Damir Arsenijević, Sanja Horić i Azra Jašarević, priopćili su organizatori.

Film "Piralen naš svagdašnji" nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banja Luke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak (ZVZ).

Autorski tim filma čine tuzlanske redateljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film "Piralen naš svagdašnji" govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen te zagađenja životne sredine i vode.

U sklopu projekta nastao je i strip "Zemlja-Voda-Zrak" koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević - osnivač platforme ZVZ te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Jedan od "junaka" ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

"Zemlja-Voda-Zrak" je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu suradnju između aktivizma, znanosti i umjetnost.

Vrijeme
23. 07. 2021. u 19:00
23. 07. 2021. u 22:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close