Info vodič

Obljetnice stradanja Hrvata u Domovinskom ratu

Info vodič

Obljetnice stradanja Hrvata u Domovinskom ratu

Kategorija: Kultura

Ukratko

Obljetnice stradanja Hrvata u Domovinskom ratu

Odjel za II. svjetski rat i poraće HNS-a i ove će godine na Groblju mira na Bilima obilježiti žrtvu Vukovara za Hrvatsku 

Vukovar je sinonim za žrtvu i stradanja Hrvata u Domovinskom ratu. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog, pred nama je i Hrvati diljem svijeta spremaju se dostojno ga obilježiti.

Da podsjetimo, u jesen 1991. godine hrvatski je grad junak Vukovar nadljutskim naporima pružao otpor višestruko nadmoćnom srbijansko-crnogorskom agresoru, da bi 18. studenog 1991. godine pao u agresorske ruke. Slijedili su stravični zločini nad zarobljenim ranjenicima iz vukovarske bolnice, ali i civilima na Ovčari, kao i brojnim drugim mjestima, a tisuće su zarobljenih civila i vojnika završile u srbijanskim zarobljeničkim logorima. Država Hrvatska još uvijek traga za 1.858 nestalih osoba, od čega je njih 520 s ozemlja Vukovarsko- srijemske županije.

Nadljutska žrtva Vukovara u Domovinskom ratu obvezuje!

Stoga će Odjel za II. svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora i ove godine, u skladu sa svojim mogućnostima, skromno obilježiti taj dan. Predstavnici Odjela HNS-a zajedno s predstavnicima udruge Mir internacional na memorijalnom Groblju mira na Bilima položit će vijenac i zapaliti svijeće. To je najmanje što možemo učiniti za nebrojene znane i neznane hrvatske junake bitke za Vukovar. Polazeći od toga da je dužnost svakog domoljuba čuvati uspomenu na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, obilježavamo i uvijek ćemo obilježavati dan pada Grada koji je dao nemjerljiv doprinos slobodi države Hrvatske.  

Odjel za II. svjetski rat i poraće
  Hrvatskoga narodnog sabora
                                Tajnik: Velimir Mabić

Vrijeme
18. 11. 2021. u 08:00
18. 11. 2021. u 10:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close