Info vodič

Korištenje medija kao dokaznih materijala

Info vodič

Korištenje medija kao dokaznih materijala

Kategorija: Kultura

Ukratko

Mediacentar Sarajevo najavljuje međunarodnu konferenciju posvećenu korištenju medija kao dokaznih materijala i ulozi novinara i novinarki kao svjedoka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Konferencija će se održati u Sarajevu, 4. aprila, u hotelu Europa, sa početkom u 10.00 sati.  U konferenciji, između ostalih, sudjeluju  Florence Hartmann, Jacky Rowland, Sead Omeragić, Antony Birtley, Alija Lizde, koji će govoriti o svom iskustvu svjedočenja pred MSKJ te značaju i značenju medijskih dokaza u suđenjima za ratne zločine. Konferenciju će otvoriti Jan Waltmans, Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Prvi panel konferencije posvećen je iskustvima ratnog izvještavanja iz BiH i regije, uključujući i osvrt na sadašnje okruženje i rat u Ukrajini. Drugi panel će se fokusirati na pitanje kako se mediji koriste na sudu i koja je vrijednost medija kao dokaza, a na trećem panelu ćemo razgovarati sa novinarima koji su svjedočili pred Tribunalom, njihovim iskustvima, razlozima za svjedočenje i dilemama koje su imali donoseći odluku da svjedoče u Hagu.

Novinski izvještaji domaćih i stranih dopisnika koji su izvještavali sa svih strana obuhvaćenih u

sukobima na području bivše Jugoslavije predstavljaju značajan dokazni materijal u procesima pred MKSJ. Istraživanje Mediacentra Sarajevo provedeno u sklopu projekta „Novinarstvo kao prvi nacrt historije“ prikupilo je više od 2.500 medijskih dokaza iz arhive sudskih spisa MKSJ-a, što je u prosjeku oko pet posto medijskih dokaza po istraženom sudskom predmetu, a najmanje 31 iskaz stranih i domaćih novinara koji su svjedočili na poziv tužilaštva i odbrane, prikupljen je tijekom istraživačkog procesa.

Tijekom svjedočenja pred MKSJ, novinari su govorili o iskustvu ratnog izvještavanja, profesionalnim standardima u ratnom okruženju, i detaljno opisivali susrete sa optuženima, njihovim saradnicima i žrtvama. Odluka novinara da svjedoče, izazvala je različite reakcije medijske zajednice, te dok su je jedni podržavali, drugi su izražavali zabrinutost kako će taj čin utjecati na status objektivnosti i neutralnosti medija. 

Tijekom 2021. i 2022. godine, Mediacentar je zabilježio iskustva 14 novinara i novinarki koji su svjedočili pred Tribunalom.

Detalje iskustva svjedočenja i razloge za svoje odluke da svjedoče podijelili su Anthony Birtley, Andrew Hogg, Alija Lizde, Branimir Grulović, Ed Vulliamy, Florence Hartmann, Jacky Rowland, Jeremy Bowen, John Sweeney, Martin Bell, Sead Omeragić, Slavoljub Kačarević, Veton Surroi i Zvezdana Popović.

S ciljem rasvjetljenja nedovoljno istražene uloge novinara i novinskog materijala pred MKSJ, Mediacentar Sarajevo organizuje konferenciju naziva NOVINARSTVO KAO PRVI NACRT HISTORIJE -  Mediji kao dokazi i novinari kao svjedoci pred Haškim tribunalom, te poziva novinare i novinarke da prate događaj.

Vrijeme
04. 04. 2022. u 08:15
04. 04. 2022. u 08:15
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close