Info vodič

Komemoracija povodom smrti Ljubice Ostojić u Mostaru

Info vodič

Komemoracija povodom smrti Ljubice Ostojić u Mostaru

Kategorija: Kultura

Ukratko

U povodu smrti istaknute književnice, dramaturginje i profesorice Ljubice Ostojić Mostarski teatar mladih i Hrvatsko narodno kazalište organiziraju Komemoraciju koja će biti održana u četvrtak, 3. lipnja 2021. godine na Maloj sceni HNK u Mostaru s početkom u 11 sati.

Ljubica Ostojić je nepunih 45 godina bila stalni dramaturg-suradnik Mostarskog teatra mladih i značajno doprinijela njegovom umjetničkom profiliranju, te da je imala uspješnu suradnju sa svim teatrima u Mostaru.

Ljubica Ostojić rođena je 20. ožujka 1945. godine u Beogradu, a od konca iste godine s obitelji živi u Sarajevu, s tim da je ovisnik o putovanjima. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Nastavlja da živi i radi u Sarajevu do današnjeg dana.

Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama «Odjek» i«Književna revija» i listovima «Oslobođenje» i «Večernje novine“, urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu, dramaturg-suradnik u Mostarskom Teatru Mladih /MTM/. Od 1994. godine do 2016. godine, djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor.

Pisala je također radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Dramaturg je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u suvremenom kazalištu.

Njezina poezija, proza, kritika i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, češki, slovački, grčki, francuski, bugarski. Bila je član Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

 

Vrijeme
03. 06. 2021. u 11:00
03. 06. 2021. u 12:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close