Info vodič

Izložba o Prvoj gimnaziji otvara Mostarsko proljeće

Info vodič

Izložba o Prvoj gimnaziji otvara Mostarsko proljeće

Kategorija: Kultura

Ukratko

Grad mirisa, cvijeća i behara, grad kulture – ponovno s nestrpljenjem, nakon dva jesensko-zimska izdanja, u proljeću očekuje svoje – Proljeće. Naime, 24. Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2022. otvorit će svoja vrata svim ljubiteljima umjetnosti – ljubiteljima glazbe, likovnosti, ali i pisane riječi, u četvrtak, 28. travnja u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače, i to izložbom Umjetničke galerije BiH "Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici“.

Na svečanosti otvaranja obratit će se, uime organizatora, predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić, visoki pokrovitelj manifestacije akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, uime predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana govorit će Ivica Nuić, gospodarski tajnik MH, kao i Strajo Krsmanović, ravnatelj Umjetničke galerije BiH. Mostarsko proljeće otvorit će predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

''Prva gimnazija najstarija je gimnazija u BiH i uz nju su, od samih početaka, vezani neki od najznačajnijih bh. umjetnika najstarije generacije – kao učenici ili nastavnici, tako da smo odlučili našu izložbu posvetiti njima i ograničiti je na razdoblje od osnivanja škole pa do Drugoga svjetskog rata. Na izložbi su tako zastupljeni klasici bh. umjetnosti, čija su djela ujedno i najbrojnija u kolekciji Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine'', kazao je Krsmanović uoči izložbe na Proljeću.

Izložbi je, dodao je, prethodilo istraživanje u sarajevskim arhivama kako bi se provjerila točnost biografskih podataka.

''Iako se zbog nedostatka građe za pojedine godine ne može tvrditi da su ovom izložbom obuhvaćeni svi umjetnici vezani za Prvu gimnaziju u navedenom razdoblju, može se sa sigurnošću utvrditi da su svi predstavljeni umjetnici pohađali Prvu gimnaziju, u njoj predavali ili, poput Branka Šotre, bili i učenici i učitelji'', pojasnio je Krsmanović.

U glazbenome dijelu programa nastupit će Napretkov Trio SENSO.

Vrijeme
28. 04. 2022. u 19:00
28. 04. 2022. u 21:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close