Info vodič

"Husinska Buna" na Memorijalnoj sceni 2532

Info vodič

"Husinska Buna" na Memorijalnoj sceni 2532

Kategorija: Kultura

Ukratko

Drugog dana 4. Festivala antifašističkog filma večeras na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 19:00 sati je  bosanskohercegovački povijesno-dramski igrani film u boji iz 1980. godine "HUSINSKA BUNA".

Film je režirao Sava Mrmak, a igraju Dragan Jovičić, Bert Sotlar, Rejhan Demirdžić, Rudi Alvađ, Branislav Jerinić, Marko Todorović, Vlado Kerošević, Muharem Osmić, Žarko Mijatović, Dare Ulaga, Zvonko Zrnčić.

Husinska buna, bio je oružani otpor rudara rudnika Kreke protiv nasilja organa državne vlasti tijekom  generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine, od 21. do 28. prosinca 1920. godine, nazvan po rudarskom selu Husinu kod Tuzle.

Područje koje je zahvatila buna bilo je područje Husina, Lipnice i Morančana.

Premda je štrajk izbio zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica, koji je ona sama potpisala, proglašen je subverzijom.

Optuženi rudari branili su se da su se jedino borili za radnička prava te da nije bilo nikakvog elementa ustanka protiv države. U generalnom štrajku sudjelovalo je oko 7.000 radnika, a vodila ga je Komunistička partija preko Saveza rudara, na čelu s Mitrom Trifunovićem Učom.

Večerašnja projekcija je u znak solidarnosti s današnjom borbom rudara za njihova prava.

Ulaz je slobodan.

Vrijeme
17. 02. 2021. u 19:00
17. 02. 2021. u 21:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close