Info vodič

E-potpis za novu digitalnu eru u BiH

Info vodič

E-potpis za novu digitalnu eru u BiH

Kategorija: Business

Ukratko

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) će predstaviti mogućnosti za digitalizaciju u svrhu povećanja transparentnosti i efikasnosti procesa koje vode nadležne institucije, što podrazumijeva i javne usluge u Bosni i Hercegovini. Pozivamo medije da prisustvuju događaju.

ŠTA: USAID-ov projekt E-uprava organizuje demo dan: E-potpis za novu digitalnu eru u BiH.

KADA: Četvrtak, 17. novembar 2022. godine, 11:00 - 12:00 sati. Izjave za medije predviđene su deset minuta prije početka događaja.

GDJE: Hotel Novotel Sarajevo Bristol  

DETALJI: Na događaju će biti uživo demonstrirano digitalno rješenje za korištenje e-potpisa u javnim uslugama. Direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, gospođa Courtney Chubb, obratit će se medijima i skupu kome će prisustvovati zvaničnici tri bosanskohercegovačka crtifikacijska organa za digitalne certifikate za e-potpis fizičkim i pravnim licima: Halcom d.d., Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), zvaničnici FBiH i kantonalnih ministarstava i institucija, kao i predstavnici drugih međunarodnih donatora uključenih u razvoj elektronske uprave.

KONTEKST: USAID-ov Projekat E-uprave je petogodišnji projekat, vrijedan 10,9 miliona američkih dolara, koji intenzivno radi na razvoju najnovijih digitalnih rješenja u oblastima e-potpisa, inspekcijskih službi, građevinskih dozvola i procesa javnih nabavki.

Unapređenje efikasnosti javnih usluga imat će neposredan, pozitivan uticaj na građane i poslovne subjekte u BiH.

Da bi se dodatno ojačala odgovornost i transparentnost, Projekat radi i na izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje provedbe novih digitalnih rješenja i transparentnog izvještavanja o procesima u svrhu prevencije potencijalnih nepravilnosti.

Vrijeme
17. 11. 2022. u 11:00
17. 11. 2022. u 12:00
Lokacija
Sarajevo

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close