Info vodič

Dani muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022

Info vodič

Dani muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022

Kategorija: Kultura

Ukratko

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, zajedno s Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu i Međunarodnim vijećem za tradicionalnu muziku – Nacionalnim komitetom u BiH, organizira Dane muzikologije i etnomuzikologije - Mostar 2022.

Ova dvodnevna manifestacija bit će održana u utorak i srijedu, 11. i 12.listopada 2022. godine, u mostarskoj Galeriji kraljice Katarine, a cilj je skrenuti pažnju na razvoj muzikološke znanosti u BiH i njezini značaj te predstaviti aktuelne programe i projekte u području muzikologije, ali i bogatu muzičku baštinu BiH i Mostara, kao središta Hercegovine.

"Imajući u vidu značaj muzike i njezine uloge u društvu i životu pojedinca, namjera nam je da ovaj događaj zaživi kao tradicionalni, da godišnje okuplja sve one koji su stručno ili na neki drugi način zainteresirani za aktuelna pitanja muzike i muzikologije, bez obzira na to radi li se o umjetničkoj ili tradicionalnoj muzici", kaže pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju mr.sc. Jasmin Branković.

Dalje navodi kako će manifestacija objediniti niz programskih sadržaja muzikološkog i etnomuzikološkog karaktera, koji uključuju promocije knjiga, prezentacije, izlaganja i okrugle stolove, a sudionici i posjetitelji moći će uživati i u koncertnim aktivnostima i izvedbama.

Branković je najavio kako će na prvim Danima muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022 biti upriličeno niz zanimljivih predavanja i promocija, dok će tematski okrugli stol biti posvećen kulturno-umjetničkom amaterizmu i ulozi etnomuzikologa u radu KUD-ova.

Također je napomenuo kako su, uz Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i partnere, manifestaciju ove godine podržale mostarske glazbene škole te Simfonijski orkestar Mostar.

Njihovi nastupi predviđeni su za utorak, 11. listopada u večernjim satima, kada će se predstaviti učenici i nastavnici Glazbene škole Ivana pl. Zajca i Muzičke škole I i II stupnja Mostar, dok će koncert posvećen bh. skladateljima 20. stoljeća održati Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, uz solisticu Nikolinu Zovko (mezzosopran).

Vrijeme
11. 10. 2022. u 18:00
12. 10. 2022. u 21:00
Lokacija
Mostar

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close