Info vodič

Aporije bosanske povijesti

Info vodič

Aporije bosanske povijesti

Kategorija: Kultura

Ukratko

Predavanje će biti posvećeno posljednjem bosanskom banu, a ujedno prvom kralju Bosne, Tvrtku, bez pretjerivanja najznačajnijoj ličnosti bosanskog srednjovjekovlja.

Prvi dio predavanja će predstavljati osvrt na jako zanimljiv životni put ovog vladara, koji je tijekom svoje vladavine izdržao građanski rat, ugarsku ofanzivu, osmanske upade, pozive da se protiv njega povedu križarskih pohodi, prijetnje ekskomunikacijom, potpuni embargo na trgovinu sa Bosnom, ali je i ostvario znatno širenje teritorije svoje zemlje, potukao neprijatelje, oženio se carevom kćerkom, te naposlijetku Bosnu uzdigao u rang kraljevine.

Drugi dio će se odnositi na niz historiografskih kontroverzi i temeljno različitih interpretacija, kao i romantičarskih zabludi koje se vežu uz ovog kralja. Veliki se dio tih prijepora odnosi na gotovo sve aspekte čina njegovog krunisanja, no, dužna će pažnja biti posvećena i mitu o miroljubivom širenju zemlje, kontroverzama oko zlatnika, mitu o raspadu Bosne nakon Tvrtkove smrti itd.

Vrijeme
28. 12. 2021. u 18:00
28. 12. 2021. u 19:12
Lokacija
Travnik

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close