Info vodič

Antifašisti obilježavaju obljetnicu prosvjeda žena Mostara

Info vodič

Antifašisti obilježavaju obljetnicu prosvjeda žena Mostara

Kategorija: Razno

Ukratko

U subotu 12. prosinca Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar obilježava 79 godina od velikog prosvjeda žena-antifašistkinja Mostara.

Naime u prosincu 1941. godine više stotina žena Mostara satima je prosvjedovalo zbog loše snabdjevenosti grada koja uzrokuje i brojna obolijevanja i glad. Napisale su prosvjedno pismo sa zahtjevom da se to hitno popravi i uručile ga Gradskom poglavarstvu. Nakon toga otišle su na Tepu - gradsku pijacu na kojoj je bilo jedino repe. Isprevrtale su tezge i razbacale repu te satima demonstrirale gradom. Intervenirala je i policija.

''Pozivamo žene Mostara, prije svih, da se ove subote okupimo na Tepi u 11:00 sati i prisjetimo heroina Mostara koje su 1941. godine imale hrabrosti u okupiranom gradu dići snažan glas i izraziti bunt. Svoj prosvjed simbolično su nazvale Viktorija. Prisjetimo ih se sutra i od Tepe laganom šetnjom prođimo gradom do Partizanskog spomen graoblja. Naoružajmo se cvijetom i položimo ga na posječene cvijetove žena-antifašistkinja Mostara na Partizanskom spomen groblju. Uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera očekujemo vas sutra na Tepi u 11:00 sati'', priopćeno je iz UABNOR-a Mostar.

Vrijeme
12. 12. 2020. u 11:00
12. 12. 2020. u 12:30
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close