Info vodič

11. naučni skup Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci

Info vodič

11. naučni skup Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci

Kategorija: Kultura

Ukratko

Vođena sviješću o nužnosti javnog raspravljanja ključnih pitanja i promišljanja prošlosti, sadašnjosti i  budućnosti bosanskohercegovačke kulturne, društvene, političke i ekonomske cjelovitosti, kao i  sviješću o nužnosti artikulacije bošnjačkog identiteta u odnosu prema sebi i drugima te, napose,  temeljnom odnosu Bošnjaka prema državi Bosni i Hercegovini, Bošnjačka zajednica kulture  „Preporod“ u okviru Instituta za bošnjačke studije kao svoje naučne organizacijske jedinice 2010.  godine utemeljila je godišnji naučni skup Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci. 

Budući da dosadašnje iskustvo pokazuje opravdanost ovog intelektualnog i institucionalnog  poduhvata, a imajući na umu aktualni društveno-politički trenutak sa svim njegovim izazovima,  prijeporima i nedoumicama, odlučili smo ovogodišnji naučni skup posvetiti temi ETNIČKO I  GRAĐANSKO U POLITIČKOJ KULTURI BOSNE – POVIJESNO ISKUSTVO I IZAZOVI  SAVREMENOG TRENUTKA. 

Cilj ovoga skupa je da u formi otvorenog naučno-intelektualnog dijaloga raspravi ključna pitanja  naslovljene teme te, eventualno, usvojenim zaključcima potakne širu društvenu i političku artikulaciju  stavova i rješenja koja bi, na općedruštvenu korist, pomogla razrješenju postojećih prijepora i  nedoumica u vezi s odnosom etničkog i građanskog u Bosni i Hercegovini, uvažavajući  bosanskohercegovačku povijesnu tradiciju i interkulturalnost, ali i društvenu i političku aktuelnost te  pravno-političko ustrojstvo Bosne i Hercegovine.  

Naučni skup organizirat će se kroz tri uže tematske panel-diskusije s adekvatnim uvodničarima iz  akademske zajednice:  

  1. 1. Kulturnohistorijska i kulturološka perspektiva promišljanja odnosa etničkog i građanskog u Bosni i Hercegovini  
  2. Odnos etničkog i građanskog u Bosni i Hercegovini iz perspektive bosanskohercegovačke historije države i prava i  pravno-politički aspekti
  1. Etničko i građansko u Bosni i Hercegovini u sociološko-politološkoj perspektivi  

Naučni skup održat će se u prostorijama Direkcije BZK “Preporod” (Branilaca sarajeva 30/I,  Sarajevo), 24. 11. 2021. godine s početkom u 9.30 sati, uoči Dana državnosti Bosne i  Hercegovine, nakon čega će tokom 2022. godine, uslijediti i objavljivanje radova  predstavljenih na naučnom skupu u posebnom zborniku. 

Vrijeme
24. 11. 2021. u 09:30
24. 11. 2021. u 12:00
Lokacija
Sarajevo

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close