Traži se hitno očitovanje

Zastoj zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH

EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u BiH, je od samog početka aktivno sudjelovala i dala doprinos u procesu kreiranja, usvajanja kao i same implementacije Zakona.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 09. 2018. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višegodišnjeg, maratonskog procesa usvajanja Zakona o energijskoj efikasnosti Federacije BiH, i uspješno započetog procesa njegove implementacije, posljednjih dana smo svjedoci ponovnog zastoja i stagnacije.

Ovoga puta kod donošenja podzakonskih akata, Uredbe o energetskim pregledima i energetskom certificiranju i Uredbe o uvjetima za davanje i oduzimanje ovlaštenja za obavljanje energetskih pregleda i energetsko certificiranje, priopćeno je iz EFEKTmreže za okolišno prihvatljivu energiju u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Zakonom o energijskoj efikasnosti Federacije BiH, Vlada FBiH je imenovala radnu grupa za izradu i usuglašavanje podzakonskih akata, koju čine predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Interresorna radna grupa je usaglašeni prijedlog nacrta gore navedenih Uredbi, uputila ka Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na usvajanje, međutim na 155. sjednici Vlade, održanoj 06. 09. 2018. god. ova točka je povučena sa dnevnog reda.

Imajući u vidu da je Zakonom propisani rok od 6 mjeseci za donošenje podzakonskih akata istekao u rujna 2017. godine, kao i činjenicu da je nedonošenjem ovih akata načinjena šteta više od 20 gospodarskih subjekata koji nisu u mogućnosti produžiti svoja ovlaštenja za rad, opravdana je bojazan da će ova praksa odugovlačenja, dočekati i postojeće izbore, i proces formiranja vlasti nakon izbora, što bi dodatno i dugoročnije usporilo progres.

Stoga EFEKT mreža zahtijeva od odgovornih donositelja odluka, hitno očitovanje i usvajanje ovih podzakonskih akata koji su ključni mehanizmi daljnje implementacije Zakona i razvoja privede FBiH, kao i poštivanja odredbi međunarodnog Ugovora o uspostavi energetske zajednice.

Podsjećamo, EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u BiH, je od samog početka aktivno sudjelovala i dala doprinos u procesu kreiranja, usvajanja kao i same implementacije Zakona.

''Iskreno se nadamo da će ove uredbe biti usvojene prije izbora, i da će se nastaviti pozitivan trend u implementaciji zakona'', priopćili su.

Kopirati
Drag cursor here to close