Ulaganja

Bježe domaći, bježe strani - Zašto investitori zaobilaze BiH?

Bježi i domaće stanovništvo, pa će nam uskoro biti potrebna i uvozna radna snaga.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 12. 2021. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je manje investitora koji žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu, pa smo daleko od gospodarskog razvoja, a samim tim i novih radnih mjesta. Ovakvom stanju doprinijela je i pandemija, ali ključna je politička nestabilnost od koje bježi inozemna poslovna zajednica. Bježi i domaće stanovništvo, pa će nam uskoro biti potrebna i uvozna radna snaga, prenosi BHRT.

Strani investitori zaobilaze Bosnu i Hercegovinu u širokom luku. Ako pogledamo statistiku od 2008. godine, kada su ulaganja bila rekordna, u iznosu većem od milijardu eura, linija je krivudavo padala. Trenutno su dominatna strana ulaganja kompanija koje su reinvestirale svoju dobit.

“U prvih šest mjeseci 2021. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano 766 milijuna KM stranih ulaganja, što predstavlja povećanje od 66 posto u odnosu na isti period prošle godine. Većina tih investicija predstavljaju, u stvari, reinvesticije postojećih investitora”, Jasmina Dževlan, ispred Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

Velike šanse

Bosna i Hercegovina ima velike šanse da se na kvalitetniji način pozicionira u globalnom ekonomskom lancu. Ali takve šanse nam izmiču zbog nestabilne političke situacije u zemlji i izostanka pravih reformskih procesa usmjerenih ka smanjenju tereta, pogotovo za realni sektor, poručuje struka.

"Direktna strana ulaganja u GDP-u BiH kreću se oko dva, dva i po posto. U zemljama u regionu kreću se između četiri i pet posto, to bi bila neka mjera koja bi bila puno adekvatnija, kako bi stigli u korak sa ostalim razvijenijim zemljama. Bosni i Hercegovini je prijeko potreban kapital i radna mjesta. Mi imamo jedan vidljiv negativan demografski odliv u BiH, to je ono što je najveći problem našeg društva", govori Branimir Mujdža, predsjednik Vijeća stranih investitora.

Video: Zbog čega je sve manje investitora koji žele ulagati u BiH?

“Država treba napraviti jedan stimulativan poslovni ambijent i onda će kapital sam početi dolaziti, onda će se ljudi zapošljavati, onda će tržište odreagovati, povećavat će se plate. Moramo otvoriti i naše tržište za uvoznu radnu snagu, to će nas sačekati vrlo brzo, vjerujte", rekoa je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Buđenje

Našu zemlju je od ekonomskog potonuća spasila Centralna banka i valutni odbor koji je monetarnu politiku izolovao od političkih uticaja, smatra politički analitičar Adnan Huskić. Naglašava da su davno prošla vremena kada su domaći političari brinuli kakav imidž šalju svjetskim investitorima.

"To je jedina stvar koja je ostala spašena u svemu ovome, jedina koja Bosni i Hercegovini još uvijek daje, ili omogućava, da imate određenu dozu, mogućnost predviđanja. Kada uđete u Bosnu i Hercegovinu sa kapitalom, da možete sa određenom dozom sigurnosti predvidjeti kako će se stvari kretati. Svi ostali makroekonomski parametri, nažalost, to su pokazali brojni izvještaji, nisu tako dobri", rekao je Adnan Huskić, politički analitičar.

Ako se domaći političari što prije ne probude iz krize podjela i ne počnu razmišljati o ekonomskom napretku zemlje i pravljenju boljeg ambijenta za život građana, nećemo ostati samo bez investicija, ostat ćemo bez radne snage, što će zemlju odvesti u probleme nesagledivih razmjera.

Kopirati
Drag cursor here to close