Više od 200 sudionika

Započeo CONNECTO 2023: Inspirativna predavanja i dinamične panel diskusije u nastavku programa

Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 07. 2023. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predavanja, razgovori, panel diskusije i B2B sastanci dio su programa koji je za više od 200 sudionika pripremio INTERA Tehnološki Park u okviru ovogodišnjeg izdanja sada već tradicionalne konferencije CONNECTO 2023 koja je započela danas, 25.7.2023. godine.

“I ove godine, kao i proteklih, INTERA Tehnološki park organizira konferenciju CONNECTO, koja za glavni fokus ima privlačenje dijaspore. Ove godine, osim na dijasporu, fokus stavljamo na proizvodni sektor, na inženjere, proizvodnju, izvoz i povezivanje malih i srednjih poduzeća s akademskom zajednicom”, rekao je prije početka konferencije Vedran Šimunović, direktor INTERA Tehnološkog Parka.

Prigodnim obraćanjima konferenciju su otvorili Marin Čuljak, savjetnik gradonačelnika Mostara, Gilles Rebattet, predstavnik EU delegacije u BiH, Eva Maria Näher, programska direktorica GIZ-a te Dobrila Boba Vukmanović, predstavnica USAID-a.

“Kao što znate, velik je potencijal dijaspore sa ovih područja svugdje u svijetu, i ovo što radi INTERA Tehnološki park zajedno sa svojim partnerima kroz Connecto konferenciju sigurno značajno doprinosi privlačenju pozornosti na grad Mostar i regiju Hercegovinu općenito. Već tradicionalno se održava ova konferencija pa možemo mjeriti i određene rezultate. Naravno da je za nas kao Grad Mostar ova i slične konferencije od velikog značaja i interesa, i kao takvu ćemo je uvijek podržavati.”, osvrnuo se na značaj konferencije Marin Čuljak.

“Pitanje inovacije i korištenja modernih tehnologija je vrlo važno za male i srednje biznise u Bosni i Hercegovini, zbog toga jako i cijenimo ovu konferenciju CONNECTO jer smatramo da može pomoći u ovim nastojanjima. Smatramo da su digitalizacija i inovacija, kao i kombinacija istraživanja i privatnog sektora jedno ključno pitanje i da je upravo zbog toga važno vidjeti sastanak predstavnika dijaspore i domaćih biznisa ovdje. INTERA predstavlja jednog od ključnih igrača u takvom ekosustavu i zbog toga mi s njima pokrećemo još jedan projekt, Inovacijsku vaučer shemu, na koju se mogu prijaviti različiti biznisi kako bi im se pomoglo upravo u razvoju njihovih inovativnih ideja. ”, u izjavi za medije rekla je Eva Maria Näher.

U nastavku programa sudionici će imati priliku poslušati što o značaju dijaspore ima za reći Kingsley Aikins koji je kroz svoju profesionalnu karijeru značajno doprinio privlačenju ulaganja dijaspore u Irsku. O proizvodnom sektoru u Bosni i Hercegovini kroz razgovor s moderatorom Tarikom Kadrispahićem pričat će Stipe Krišto iz poduzeća B KRUG, Adnan Lihić iz poduzeća Mobello te Haris Hotić iz poduzeća Ekon proizvodnja, a na pozornici će potom svoje iskustvo podijeliti Ivo Klarić koji je zaslužan za donošenje svjetske tehnologije za proizvodnju specijalnih strojeva koji se koriste u pomorskoj industriji u Žepče. Program konferencije će obogatiti i prezentacije Zorana Puljića iz Fondacije Mozaik te Hanadi Željo iz poduzeća Adriatic Metals. Stavljajući naglasak na važnost suradnje akademske zajednice i industrije, kroz panel diskusiju, koju će moderirati Nedeljko Milosavljević, svoja će iskustva podijeliti prof.dr. Darko Petkovićprof.dr. Mirella Muhić i dr. Nebojša Gnjatović. Ovogodišnje izdanje konferencije bit će prilika i za predstavljanje Javnog poziva za mala i srednja poduzeća u okviru Inovacijske vaučer sheme.

“Nama je zadovoljstvo da i ove godine možemo da podržimo ovako jedan važan događaj u Mostaru, koji organizuje INTERA Tehnološki Park, konferenciju CONNECTO na kojoj se okupljaju predstavnici dijaspore, investitori iz dijaspore i domaći biznismeni. Nama je posebno važan ovaj događaj jer je USAID prije pet godina počeo da implementira projekte koji su vezani za investicije, za privlačenje dijaspore, a njen potencijal je ogroman. Veoma je važno da pokažemo danas na ovoj konferenciji da smo zainteresirani za njihovo učešće u razvoju zemlje, kako na entitetskom nivou, tako i na nivou opština. USAID je nedavno pokrenuto drugi po redu projekat, u iznosu od 15,7 miliona dolara, kroz koji ćemo podržati investicije iz dijaspore. Cilj nam je da podržimo nekih 500 novih preduzeća i da privučemo investicije u iznosu od 50 miliona dolara.”, rekla je o bh. dijaspori Dobrila Boba Vukmanović.

Oni, koji se nisu stigli prijaviti ili nisu bili u mogućnosti sudjelovati uživo u dvorani Europa INTERA Tehnološkog Parka, bogat konferencijski program mogu pratiti i online putem linka. Nakon završetka konferencije sudionike u naredna dva dana očekuju i B2B sastanci koji tradicionalno predstavljaju snažan alat za povezivanje i ostvarivanje suradnji i partnerstava.

Sponzori ovogodišnjeg izdanja CONNECTO konferencije su HT Eronet, ProCredit bank i Alfa Therm, a Prijatelji konferencije USAID Diaspora Invest, FEAL, Targer i Naša Perspektiva i Lonac.pro. Pokrovitelji su Grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i Vlada Županije Zapadnohercegovačke.

Ovogodišnje izdanje konferencije INTERA Tehnološki Park organizira kroz projekt BOOST. BOOST je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Kopirati
Drag cursor here to close