Tri godine pravne borbe

Zaokret u borbi protiv ilegalne gradnje na Bijelom brijegu, pokrenuta istraga protiv Čuljka i Voloder

Čosić je kao svjedok pozvan u četvrtak da svjedoči protiv osumnjičenih kojima se stavlja na teret zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 383. st.3. Kaznenog zakona Federacije BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 04. 2022. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tri godine pravne borbe Građanske inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu“ zbog ilegalne gradnje u ovom naselju napokon se dogodio zaokret u pravnom postupku. Naime, Federalna uprava policije je dostavila izvještaj Tužiteljstvu, nakon čega je tužitelj službeno pokrenuo istragu protiv dvije osobe iz Gradske uprave Grada Mostara.

''Federalna uprava policije je dostavila izvještaj Tužiteljstvu, nakon čega je tužitelj službeno pokrenuo istragu protiv Zdravka Čuljka, bivšeg šef Odjela za građevinske propise i Sanje Voloder, pravnice u Odjelu za urbanizam za građenje zbog ilegalne gradnje na Bijelom brijegu'', kazao je pored sporne zgrade u ovom naselju okupljenim novinarima predstavnik inicijative Mario Čosić

Čosić je kao svjedok pozvan u četvrtak da svjedoči protiv osumnjičenih kojima se stavlja na teret zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 383. st.3. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Foto: Bljesak.info / Članovi Građanske inicijative STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu 

Podsjetio je kako je problem nastao u tome što se stanare kao prve susjede nije uključilo u postupak izdavanja dozvola za gradnju sporne zgrade, a morali su budući da graniče sa zgradom čijom je izgradnjom drastično umanjena vrijednost njihove nekretnine.

''Stara vlast nam je ostavila zgradu, a nova vlast ne želi pokrenuti upravni postupak. Napominjemo da je drugostupanjski organ Ministarstvo graditeljstva HNŽ, 26.04.2021. godine donijelo konačno Rješenje o pokretanju upravnog postupka. Budući da do dana današnjeg od strane Grada Mostara nismo dobili nikakvo konkretno rješenje mi smo primorani nastaviti našu pravnu bitku, poništiti nelegalne dozvole, a u konačnici podnijeti i zahtjev za rušenje zgrade'', kazao je Čosić.

 

S obzirom da je Grad izdao dozvole stanari su očekivali da će on i snositi štetu, međutim, kako je kazao Čosić, Grad šuti.

''Mi još ništa nismo dobili od Grada, a ovo šutnja Grada koja traje godinu dana pokazuje kako se ništa nije poduzelo u vezi ovog problema. Ovo trenutna vlast i gradonačelnik obvezali su se da će nešto biti donesene, ali gradonačelnik žali stanare koji su u novoj zgradi uzeli stanove. Što je s nama koji 30 godina vraćamo kredite za naše stanove'', pita se Čosić.

Marko Buhovac jedan od stanara okupljenima je kazao kako je ovaj objekt, izgrađen na mjestu nekadašnje kućice, zbog svoje veličine njima ugrozio kvalitetu života.

''Umjesto da su nam pomogli i napravili nešto korisno, oni su nam stavili zgradu. Ne mogu vjerovati da su to dozvolili'', kazao je Buhovac.

Kopirati
Drag cursor here to close