Staša Košarac

Zakon o vinu je prioritet

Europska komisija upozorila da da je Zakon o vinu neophodno donijeti u naredne tri i po godine
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 09. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je da je zakon o vinu jedan od prioritetnih koji bi trebalo da budu doneseni kako bi domaći proizvođači mogli nesmetano plasirati robu na tržište EU.

Košarac je naveo da je Europska komisija upozorila da ovaj zakon neophodno donijeti u naredne tri i po godine, te dodao da je konstituirana radna grupa koja radi na izradi zakona o vinu.

Mjere ograničenja

"U narednom periodu možemo aktivirati eksperte iz te oblasti iz europskih zemalja i u tom kontekstu vjerujem da ćemo već na sjednicama Vijeća ministara i kasnije u parlamentu imati zakon o vinu, kao neophodan da bi naši proizvođači mogli da planiraju svoje proizvode", rekao je Košarac novinarima u Trebinju.

Košarac je dodao da još nisu donesene mjere ograničenja kada je riječ o uvozu grožđa za proizvodnju vina zbog međunarodnih ugovora, ali da se prate aktivnosti u tom kontekstu, piše Glas srpske.

"Ako ne bude prekomjernog uvoza nećemo koristiti tu mjeru. Ako dođe do prekomjernog uvoza, onda ćemo procjenjivati i donositi mjere s ciljem da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac.

Košarac je u Trebinju obišao vinariju "Anđelić".

Košaracje  rekao u Trebinju da aktivnosti na uspostavljanju slobodne zone u ovom gradu govore o odgovornoj politici Gradske uprave i gradonačelnika, te istaknuo da je to najbolji odgovor za sve privrednike iz cijele BiH.

Prednost Trebinja

"Treba istaknuti komparativnu prednost Trebinja iz aspekta infrastrukture i blizine luke Ploče, luke Bar i potencijalne izgradnje aerodroma, što će sigurno učiniti ovu slobodnu zonu atraktivnom, kao i Trebinje mjestom za život", rekao je Košarac novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti komorskog sustava da bude partner gradu Trebinju, te istaknuo da postoji i potpuna koordinacija aktivnosti između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i nadležnog ministarstva u Vladi Srpske.

"Veoma je važno da i Republika Srpska donese zakon o slobodnim zonama. Sada postoje četiri slobodne zone u Federaciji BiH", naglasio je Košarac.

On je dodao da je jedna od zadatih aktivnosti koordinirana zajednička posjeta slobodnoj zoni luka Ploče, jer se vjeruje da Gradska uprava tu može doći do novih iskustava u kontekstu formiranja slobodne zone.

Slobodna zona

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je u tijeku izgradnja elaborata i izrazio nadu da će prva slobodna zona u Republici Srpskoj biti upravo u Trebinju.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da ova komora podržava, ne samo izradu elaborata, već i dovođenje do kraja izrade principa i rada slobodnih zona, koje su veliki potencijal za proizvodnju, ali i izvoz robe iz BiH.

"Mi ćemo dati sve naše kapacitete, stručne, pravne timove, ljude koji će pomoći izradu ovakve slobodne zone, ne samo elaborata, i u suradnji sa susjednim zemljama osigurati kako posjete, tako i sve što je potrebno da granica što bolje funkcionira u tom kontekstu", istaknuo je Vuković.

Predsjednik Gorspodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da je veoma značajno imati još jednu slobodnu zonu na teritoriji BiH, jer to pojačava sliku spremnosti zemlje da prihvati investitore.

Kopirati
Drag cursor here to close