Izdvojeni novac

Za vodoopskrbu u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva milijuna eura

Ministar Bevanda naglasio je da se za općinu Jajce iz fondova Europske unije izdvaja 1,5 milijuna eura grant sredstava, a za Grad Zvornik 595.000 eura čime se podržavaju već započeti postojeći projekti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 04. 2021. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa potpredsjednicom Europske investicijske banke (EIB) Lilyanom Pavlovom dva ugovora o grantu Europske unije koji se odnose na projekte vodoopskrbe u Jajcu i Zvrniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizirana putem video lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom Covid-19, nazočio je i specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Ministar Bevanda naglasio je da se za općinu Jajce iz fondova Europske unije izdvaja 1,5 milijuna eura grant sredstava, a za Grad Zvornik 595.000 eura čime se podržavaju već započeti postojeći projekti.

Prema planu projekata, koji su već u tijeku, sredstva iz granta za Jajce bit će utrošena za izgradnju i ulaganje u vodoopskrbu na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Predviđeno je da se na drugom projektu uz ova grant srdstva okonča izgradnja sustava za vodoopskrbu „Lokanj-Pilica“ i izgradnja malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Tabanci u Zvorniku.

Prema mišljenju ministra Bevande i ova grant sredstva, koja je osigurala EU iz svojih fondova, bitno će poboljšati kvalitet života stanovnika općine Jajce i grada Zvornika te doprinijeti zaštiti okoliša.

''Praksa je pokazala da EIB implementira projekte koji su rezultat potreba običnog čovjeka. Tako je i ovog puta osiguran dodatni novac za poboljšanje vodoopskrbe u Jajcu i Zvorniku gdje stanovištvo ima realan problem s pitkom vodom i zaštitom okoliša. Ova sredstva pomoći će da se njihova kvaliteta života značajno unaprijedi i to je najbitnije'', naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da će bespovratna sredstva, koje je osigurala EU za ova dva projekta, biti implementirana putem Europske investicijske banke i alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Potpredsjednica EIB-a Lilyan Pavlova kazala je da je BiH za ovu banku ključni partner u regiji te je u posljednjem desetljeću uloženo dvije milijarde eura u projekte iz područja prometa te malih i srednjih poduzeća.

Dodala je da je da će u budućnosti više projekata biti namjenjeno za ekonomski oporavak nakon pandemije virusa Covid – 19, te će u prvoj polvini ove godine biti uloženo više od 100 milijuna eura u zdravstveni i sektor obnovljive energije te nastavak izgradnje koridora Vc.

Veleposlanik Satler naglasio je da EU stoji uz BiH, posebno uz ovakve projekte koji se odnose na kavlitetu života građana i zaštitu okoliša.

Podsjetio je da je uz današnje ugovore o dodjeli od oko dva milijuna eura bespovratnih sredstava iz IPA fondova krajem prošle godine uloženo i šest milijuna eura za potporu BiH u ovoj oblasti te da očekuje postupno dostizanje europskih standarda, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close