100 000 KM

World Vision BiH je u 2020. godini utoplio 52 obiteljske kuće

World Vision BiH projekt utopljavanja provodi u područjima gdje su zime vrlo oštre i hladne, a mnoge obitelji se tijekom zime bore za opskrbu drva za domaćinstva.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 12. 2020. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Aktivnosti na utopljavanju i obnovi kuća

World Vision BiH je tijekom 2020. godine obnovio dotrajale prozore i vrata na 52 obiteljske kuće u općinama Kalesija, Sapna, Zvornik, Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočna ilidža, čime je značajno poboljšana energetska efikasnost i izolacija ovih domaćinstava.

U pitanju su većinom naslijeđene kuće, stare 50 i više godina koje od izgradnje nisu obnavljane. Obnovljene kuće su dom za 350 osoba, od čega je više od 150 djece.

World Vision BiH projekt utopljavanja provodi u područjima gdje su zime vrlo oštre i hladne, a mnoge obitelji se tijekom zime bore za opskrbu drva za domaćinstva. Projekt nudi održiva i dugoročna rješenja bez zanemarivanja hitnih i praktičnih potreba najsiromašnijih domaćinstva. 

''Bolja izolacija kuća će povećati njihovu energetsku efikasnost, smanjiti količinu drva ili drugog materijala koji su potrebni za zagrijavanje, te će se u konačnici umanjiti financijsko opterećenje najranjivijih obitelji'', izjavio je Dario Hudić, iz organizacije World Vision BiH.

Jedna od obitelji čiji je dom utopljen su Ibralići iz Kalesije, na čijoj su kući zamijenjeni prozori i vrata stari više od tri desetljeća.

"U kući je bilo hladno, prozori i vrata na kući nisu pružali zaštitu od vjetra", kaže Salkan, otac obitelji.

Kako bi osigurali da pomoć dođe do najugroženijih, World Vision surađuje s institucijama na lokalnom nivou kao što su škole, centri za socijalni rad i grupe za dobrobit djece.

''Neke obitelji uopće nisu imale vrata ni prozore, a neke obitelji su živjele u kućama s potpuno istrošenom stolarijom'', kaže Selmir Buljkić, direktor Centra za socijalni rad u općini Kalesija.

Pored unaprjeđenja uvjeta u kojima žive pojedinačne obitelji, World Vision BiH je Udruženju za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama ''Sunce'' iz Pala sufinancirao zamjenu kotla za centralno grijanje, čime su poboljšani uvjeti za preko 200 djece koja borave u prostorijama udruženja.

World Vision BiH je za aktivnosti utopljavanja i obnove kuća najranjivijih obitelji u BiH u 2020. godini izdvojio blizu 100,000.00 BAM.

Kopirati
Drag cursor here to close