Nema mamurluka

Vučić zorom otvorio Balkanski tok

''Živjelo prijateljstvo Srbije i Rusije", poručio je Vučić i izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 01. 2021. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros u Gospođincima kod Žablja novi plinovod "Balkanski tok", koji vodi kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice i dovodi ruski plin iz plinovoda "Turski tok".

Na puštanju u rad plinovoda koje je organizirano oko 6.00 sati Vučić je istaknuo da je Srbija plinovodom "Balkanski tok" osigurala energetsku stabilnost i sigurnost što je važno za privlačenje novih investitora, piše Srna.

"Čestitam svima koji su radili. Ovo je važan dan za našu zemlju. Neka plin krene i da budemo još uspješniji i želim vam dobro zdravlje, živjelo prijateljstvo Srbije i Rusije", poručio je Vučić i izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Predsjednik Srbije ponovio je da će Srbiju ruski gas preko ovog plinovoda koštati na ulazu 155 dolara za 1.000 kubnih metara, uz mnogo niže troškove transporta nego do sada.

Ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je izgradnjom i puštanjem u rad ovog plinovoda, potpuno osigurana energetska stabilnost i sigurnost Srbije, ali i šire regije i središnje Europe.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da su već sada, sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu, rasprodani 100 posto svi plinski kapaciteti i u Bugarskoj, i u Srbiji i u Mađarskoj, što znači da će plin iz ovog plinovoda "trebati Europi".

Dužina magistralnog plinovoda u Srbiji je 403 kilometra, koji ulazi u Srbiju kod Zaječara i izlazi od Zaječara do Horgoša.

"Balkanski tok" je dio plinovoda "Turski tok", projekta ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebao osigurati stabilnu opskrbu plinom Turske, južne i jugoistočne Europe.

Plinovod je dug 930 kilometara s kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close