Razmatra kupnju većinskog udjela u NIS-u

Vučić: Srbija ne želi više toliko ovisiti o ruskom plinu

"Mi u Europi nismo navikli na ratove, međutim sad je situacija drukčija. Gotovo se sve promijenilo. Zato nam se žuri", kazao je Vučić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 11. 2022. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija razmatra mogućnost kupovine većinskog udjela u državnoj energetskoj tvrtki Naftna industrija Srbije (NIS) od ruske energetske tvrtke Gazprom Njeft, piše Financial Times.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne želi toliko energetski ovisiti o Rusiji koja se trenutno zbog rata u Ukrajini nalazi pod međunarodnom sankcijama te da s tim na umu priprema šest projekata, uključujući i bližu suradnju s Mađarskom.

Drukčija situacija 

"Suludo je to što ranije nismo raspravljali o suradnji i izgradili tu infrastrukturu", rekao je Vučić te dodao: "Mi u Europi nismo navikli na ratove, međutim sad je situacija drukčija. Gotovo se sve promijenilo. Zato nam se žuri."

Srbija je ostala izložena nakon što su Rusi preuzeli kontrolu NIS-om te nakon što Beograd ove godine nije uspio dogovoriti energetsku suradnju s drugim dobavljačima.

Srbija je posljednjih nekoliko godina sav svoj plin i pola nafte nabavljala od Rusije.

Budući da će Rusiju u prosincu ove godine snaći nova runda sankcija, Hrvatska Srbiji neće moći dostavljati rusku naftu. Ako Bruxelles ukine iznimku koju je prethodno odobrio Srbiji, NIS tada više neće moći surađivati s entitetima iz Europske unije. NIS će tada de facto moći "staviti ključ u bravu" jer svu naftu prima preko Hrvatske.

Prema tvrdnjama triju izvora, nekoliko grupa koje uključuju i srpsku vladu te mađarsku energetsku tvrtku MOL razmotrile su kupovinu većinskog udjela u NIS. Pregovori su, međutim, zapeli.

MOL nije htio komentirati te navode.

Na oprezu 

NIS trenutno radi normalno jer je postrojenja prilagodio kako bi mogla obrađivati naftu iz Iraka te zato što ga je Bruxelles izuzeo od sankcija koje je nametnuo Rusiji.

Vučić je rekao da Srbija, kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, mora razmotriti sve opcije, pa tako i preuzimanje NIS-a te suradnje s drugim dobavljačima.

"Kad bi bilo i drugih sankcija prema ruskim tvrtkama, bio bi to za nas veliki problem. Svejedno moramo djelovati... moramo svojim građanima osigurati naftu i plin. Ako nitko ne želi surađivati s NIS-om... tada ćemo nešto poduzeti, no to za sada nije slučaj", rekao je Vučić.

U trenutku dok Srbija još uvijek ovisi o ruskom plinu Vučić mora biti oprezan. Srpski predsjednik, koji je u travnju ove godine izborio još jedan predsjednički mandat, u narednim godinama planira u unaprjeđenje energetske infrastrukture uložiti više milijardi dolara. U planu su naftovodi i plinovodi prema Bugarskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji te možda i Crnoj Gori.

"Vjerujemo Mađarskoj" 

Vučić je prošlog mjeseca o energetskoj diverzifikaciji Srbije razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Na sastanku je bilo riječi i o priključivanju Srbije na mađarsku energetsku mrežu i partnerstvo na polju električne energije. Postignu li dvije države dogovor, Srbija bi mogla dobiti čak i 600 MW električne energije.

"U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez", rekao je Vučić.

No, kako srpska ekonomija nije učinkovita, trebat će joj znatno više energije da proizvede BDP koji bi odgovara prosjeku EU-a.

Što se tiče plina, srpsko-bugarska suradnja na tom planu omogućila bi Srbiji da svake godine uveze dodatnih 1,8 milijardi kubičnih metara, što je otprilike pola količine plina koju Srbi potroše u godini dana. Srbija trenutno pregovara is Azerbajdžanom.

Vučić je rekao da bi Srbija pomoću plinovoda koji bi je spojio sa Sjevernom Makedonijom mogla pristupiti transjadranskim i transanadolijskim plinovodima te LNG terminalima u Grčkoj. "Sve je to dio našeg diverzifikacijskog plana", kaže Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close