Gospodarstvo

Vraćaju li se strani investitori u BiH?

Kriza izazvana pandemijom nije utjecala isto na sve.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 08. 2021. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za prvih deset mjeseci prošle godine priliv stranih ulaganja u BiH je za 34 posto smanjen u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Podaci su to Centralne banke BiH. Ohrabruje da se s poboljšanjem epidemiološke situacije vraćaju i investitori.

Pandemija nije ugrozila poslovanje

Nekima ni pandemija nije ugrozila poslovanje. Na novonastale okolnosti brzo su se prilagodili i preorijentirali proizvodnju. Takav primjer je automobilska firma sa stranim kapitalom smještena u Tešnju, prenosi federalna.

''Prošle godine smo imali promet 40 milijuna eura, što je bio rast od 12 posto. Prošla godina je godina pandemije i korone. Upošljavamo više od 800 ljudi. U posljednjih godinu i po uposlili smo više od 100 novih'', ističe Mahmut Galijašević, generalni direktor Mann Hummel BA.

Kriza izazvana pandemijom nije utjecala isto na sve. Zbog toga su u BiH prošle godine bila smanjena ulaganja. Ohrabruje da priliv stranih investicija raste kao i interes ulagača. Za privlačenje investicija bitna je inovativnost i drugačija ponuda od konkurencije.

''To su elektroenergetski sektor, drvni sektor, oblast turizma. Naravno, ne možemo konkurirati Hrvatskoj u oblasti turizma, ali imamo dovoljno neiskorištenog potencijala u kojem možemo privući strane investitore'',  navodi glasnogovornik FIPA-e Jasmina Dževlan.

Metalska i prehrambena industrija te bankarstvo najprivlačniji su sektori. Austrija, Mađarska, Kina i Slovenija prednjače po ulaganju. U najavi su i nova.

''Predstavnici FIPA-e su na terenu s predstavnicima iz Austrije na lokacijama Banja Luka, Laktaši, Gradiška, gdje se traži lokacija za njihovu investiciju. Riječ je o proizvodnji iz metalnog sektora'', ističe Dževlan.

Antiinvesticijska klima

Potencijal za ulaganje u IT sektor postoji, ali nedostaje kadar. Nedostaje i razumijevanja za pojednostavljivanje administrativne procedure. Uslijed globalne preraspodjele robnih tokova prema jugoistočnoj Europi - možemo profitirati.

''Jesmo li spremni za sve to, po mom mišljenju nismo. Kod nas je antiinvesticijska klima, koja se, prije svega, ogleda u neefikasnom javnom sektoru i rigidnom i krutom pravnom regulacijskom okviru, što znači da vama i dalje treba jako puno vremena za rješavanje bilo kojeg zahtjeva investitora. Broj procedura je veliki'',  ističe ekonomski analitičar Damir Bećirović.

Slično misle i u Vijeću stranih investitora. Da bismo računali na strani kapital potrebno je rasteretiti gospodarstvo:

“Smatramo da bi porezne reforme u FBiH i smanjenje stope doprinosa i poreza na plaće imalo višestruko pozitivne efekte na ukupno gospodarstvo FBiH. Smanjenje poreznih obveza u FBiH potaknulo bi ‘zdrave’ gospodarske subjekte u Federaciji, kao i strane investitore, da ostvarenu dobit usmjeravaju u proizvodnju i na taj način, umjesto izvlačenja kapitala stvaraju novu vrijednost, otvaraju nova radna mjesta u proizvodnji i povećavaju konkurentnost same države.”

Privlačenje investicija sve je izazovnije imajući u vidu neizvjesnost izazvanu pandemijom. Zbog toga i nadležni trebaju imati više sluha za zahtjeve ulagača i razloge stanovništva zbog kojih odlaze u druge zemlje, prenosi federalna.ba                                                                                            

Kopirati
Drag cursor here to close