Niz doluka

HNŽ: Vlada utvrdila nacrt Zakona o pravima branitelja

Vlada je usvojila Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite za 2020. godinu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 04. 2021. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 145. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije utvrdila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

U Nacrtu Zakona predloženo je da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu u iznosu 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH može ostvariti razvojačeni branitelj koji ima navršenih 55 godina života do navršenih 57 godina života pod uvjetom da je bio pripadnik OS-a BiH najmanje 18 mjeseci, da je prijavljen kao nezaposlena osoba 12/24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva te ukoliko ima prebivalište na području HNŽ-a i ako ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50 % minimalne mirovine isplaćene u FBiH za mjesec prosinac 2020. godine.

Odluke

Također, pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu ostvaruju i supružnici razvojačenih branitelja te djeca branitelja bez oba roditelja.

Foto: PR / Sjednica Vlade HNŽ

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog Aneksa i Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za tri elektroenergetska objekta – solarna fotonaponska elektrana ''SLIPČIĆI I'', ''SLIPČIĆI II'' i ''SLIPČIĆI III'', te Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije dva elektroenergetska objekta - solarna fotonaponska elektrana ''ECO SWIM 1'' i ''ECO SWIM 2'' na lokalitetu Hodovo, Općina Stolac.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada je, također, donijela niz odluka i to: Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac na lokalitetu uzvodno od tunela Vidikovac poduzeću ''SALMON'' d.o.o. Ljubuški, Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac na lokalitetu uzvodno od brane HE Salakovac poduzeću ''SALMON'' d.o.o. Ljubuški, Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac Obrtu Ribogojilište ''PASTRMKA M.A'' Mostar, Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda rijeke Bune i javnog vodnog dobra uz rijeku Bunu s ciljem uzgoja ribe u betonskom objektu poduzeća ''LAKS'' EXPORT- IMPORT d.o.o. Mostar, Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac na lokalitetu uzvodno od tunela Vidikovac poduzeću ''LAKS'' EXPORT- IMPORT d.o.o. Mostar i Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac poduzeću ''RIBLJA FARMA FORELLE'' d.o.o. Mostar.

Također je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o statusu napuštenog dijela javne ceste i korekciju trase R425 a /Tromeđa-Čapljina-Gabela-granica RH/ dionica Tromeđa-Miletina i Odluku o usvajanju Izvješća o utrošku sredstava za 2020. godinu i odobravanju prijenosa novčanih sredstava utvrđenih u Proračunu HNŽ-a za 2021. godinu Airport Ltd Međunarodnoj zračnoj luci – Aerodrom Mostar d.o.o. Mostar u iznosu od 150.000,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je usvojila Izvješće za 2020. godinu o realiziranju Godišnjeg plana provedbe Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ 2016.-2020. godine i Strategije razvitka malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ za razdoblje 2012.-2020. godine.

Usvojila je i Informaciju o realiziranju prometa naftnih derivata za razdoblje I-XII 2020. godine na području HNŽ-a, te Plan prometa naftnih derivata za 2021. godinu na području HNŽ-a.

Izvješće o radu Stožera

U Izvješću je istaknuto je kako je u usporedbi s ostvarenim količinama tijekom 2019. godine primjetan značajan pad prometa i potrošnje kod svih vrsta naftnih derivata.

Smanjenje realizirane kao i planirane potrošnje naftnih derivata prvenstveno je uzrokovano pojavom pandemije COVID-19.

Također je usvojila Informaciju o realiziranju elektroenergetske bilance za 2020. godinu i plana proizvodnje i potrošnje električne energije za 2021. godinu na području HNŽ-a.

Istaknuto je kako je ostvarena proizvodnja električne energije u 2020. godini 2.317.855 MWh što je za 516 845 MWh manje od planiranog iznosa. Indeks ostvarenja u odnosu na 2019. godinu kada je proizvedeno 3 576 064 MWh električne energije, iznosi 0,65.

Foto: PR / Sjednica Vlade HNŽ

Vlada je usvojila Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite za 2020. godinu.

Vlada je prihvatila informaciju MUP-a HNŽ o događaju od 10. travnja, a vezanom za premlaćivanje građanina od strane dva policijska djelatnika u Mostaru, te najoštrije osudila nezakonito i neprimjereno ponašanje policijskih službenika, prekoračenje i zloporabu ovlasti. Poduprla je sve mjere i aktivnosti MUP-a HNŽ, Županijskog javnog tužiteljstva i svih mjerodavnih tijela na sankcioniranju ovakvih pojava.

Vlada je zadužila MUP da u što kraćem roku dostavi prijedlog imenovanja v.d. ravnatelja Policije i v.d. ravnatelja Uprave za administraciju i potporu, te da odmah nakon njihovih imenovanja pripravi prijedlog za popunu potrebnog broja policijskih službenika.

Vlada je od Skupštine HNŽ zatražila da izvrši izbor i imenovanje Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju i Javnog žalbenog biroa, te zadužila MUP da, odmah nakon imenovanja v.d. ravnatelja, dostavi prijedlog kandidata za imenovanje policijskog odbora i u što kraćem roku imenuje sva ostala radna tijela neophodna za funkcioniranje Ministarstva, priopćeno je iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. 

Kopirati
Drag cursor here to close