Uz podršku EU

Uspostavljena četiri centra za podršku razvoja kreativnih industrija

Danas je u Jablanici upriličeno potpisivanje sporazuma o uspostavi centara za razvoj kreativnih industrija, čiji će glavni zadatak biti podrška razvoju biznisa u sektoru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 07. 2022. u 23:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je kroz projekt ''Centri kreativnih industrija za zapošljavanje bez granica'' podržala  uspostavu četiri centra za podršku lakšem zapošljavanju u sektoru kreativnih industrija.

Centri su uspostavljeni kao partnerska inicijativa 21-og aktera lokalnog razvoja, koji su potpisivanjem sporazuma o  suradnji uspostavili centre u Danilovgradu, Konjicu, Bijelom Polju i Jablanici.  

Potpisivanjem sporazuma o uspostavi centara, stvoreni su uvjeti da se do studenog 2022. godine izvrši  nabavka neophodne opreme, adaptacija prostora i da centri započnu sa radom. Otvaranjem ova četiri  centra, Danilovgrad, Konjic, Bijelo Polje i Jablanica će dobiti jedinstven, potpuno opremljeni  multifunkcionalni prostor koji će na inovativan način podržati razvoj kreativnih industrija i omogućiti nova  radna mjesta.  

“Kreativne industrije obuhvaćaju 11 sektora i 57 zanimanja od rada muzeja, umjetničkih zanimanja,  tradicionalnih zanata do kompjuterskih programa/igara. Jablanica je uvijek bila kreativna sredina.  Potpisivanjem sporazuma ozvaničili smo uspostavu centra kojim ćemo u Jablanici omogućiti ulaganja od  preko 100,000 KM u opremu, adaptaciju prostora i pripremu za rad. Time ćemo jablaničanima omogućiti  korištenje sofisticirane opreme, dobivanje stručnih savjeta, rad u modernom prostoru te podržati sve one  koji žele da rade i razvijaju se u sektoru kreativnih industrija. Prekograničnom suradnjom ćemo omogućiti  razmjenu znanja i iskustava, te dodatno povećati mogućnosti zapošljavanja i rada u sektoru“, rekao je Damir  Šabanović, načelnik Općine Jablanica.  

Centrima će partnerski upravljati javne i privatne organizacije potpisnice sporazuma. Pored informativnih  usluga, centri će pružati i usluge stručnih obuka za sticanje novih radnih vještina.

Planirane su obuke od  fotografskih tečajeva do rada na CNC strojevima, a u centrima će posjetitelji moći koristiti IT opremu i radni prostor.  

Očekuje se da će do kraja 2023. godine centri pružiti usluge za preko 1000 mladih ljudi i time pozitivno  uticati na prekogranično povezivanje aktera u sektoru kreativnih industrija.  

Projekt ''Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica'' kroz program prekogranične suradnje Bosna i  Hercegovina - Crna Gora financira Europska unija, a zajednički ga provode Općina Jablanica u suradnji sa organizacijom Multimedijal iz Bijelog Polja, Općinom Danilovgrad (CG) i Udruženjem LiNK iz Mostara.  

Ukupna vrijednost projekta je 455.000 eura, od čega Europska unija financira 367.000 eura.

Video: TOMISLAV MAJIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA LINK
Kopirati
Drag cursor here to close