Banja Luka

USAID 'Diaspora Invest' podržao 54 poduzeća

Uoči info sesije u Banjoj Luci, u okviru koje je predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih grant sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 03. 2019. u 13:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USAID  Projekt „Diaspora Invest“ je do sada podržao 54 poduzeća kroz različite aktivnosti u okviru ovog projekta, među kojima su i firme u banjalučkoj i prijedorskoj regiji, a čiji rad je pokrenut investicijama dijaspore.

Uoči info sesije u Banjoj Luci, u okviru koje je predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih grant sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini, istaknuto je da su područja u koje dijaspora najčešće ulaže metaloprerada, IT oblast, poljoprivreda i turizam. 

''Gospodarska komora Republike Srpske i USAID Projekt 'Diaspora Invest' organizirali su današnji skup s ciljem približavanja informacija o procedurama i pravilima apliciranja za grant sredstva. Kompanije mlađe od tri godine, koje imaju dokazivu poslovnu vezu s dijasporom ili gdje je najmanje 25 posto poduzeća u vlasništvu investitora bh. dijaspore, mogu aplicirati na ovaj poziv do 1. travnja'', kazao je Nedim Jahić, savjetnik za komunikacije pri USAID Projektu "Diaspora Invest".

Riječ je o grant programu kojim se daje podrška otvaranju novih radnih mjesta i investicija, a dodjeljuju se pojedinačno sredstva u iznosu do pedeset hiljada maraka.

''Cilj je da se poveća broj firmi koje su pokrenute uz pomoć sredstva ovog projekta'', ukazao je Jahić.

Dosadašnja iskustva pokazuju da investitori iz dijaspore, osim sredstava koja dobiju kroz ovaj projekat, ulažu najmanje toliko, ali se ta cifra tijekom realizacije znatno uveća.

''Imamo niz uspješnih primjera i već se pokazalo da se kroz ovakav vid podrške mapira cijela bh.dijapsora, odnosno njezin potencijal za ekonomski razvoj BiH'', istaknuo je Jahić.

Kopirati
Drag cursor here to close