Turizam

Ulice Gračanice od sada na virtualnoj mapi Street View

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić kazao je da je popularnost takvog načina predstavljanja gradova i turističke ponude proizašla iz sve većeg rasta broja korisnika interneta i informacijskih tehnologija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 03. 2019. u 12:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Gračanica dobila 

Općina Gračanica je u suradnji sa servisom Rutmap predstavila prvi detaljan virtualni prikaz ulica, popularnog naziva "Street View" uz interaktivnu mapu koja prezentira objekte od privrednog, investicijskog, kulturnog i turističkog značaja na području te općine.

Privlačenje turista

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić kazao je da je popularnost takvog načina predstavljanja gradova i turističke ponude proizašla iz sve većeg rasta broja korisnika interneta i informacijskih tehnologija, ali i iz potrebe za brzom i jednostavnom razmjenom informacija.

Naglasio je da će realizacija tog projekta omogućit kvalitetniju ponudu putem pružanja informacija koje omogućavaju olakšanu orijentaciju i filtriranje svih relevantnih informacija u svrhu unaprjeđenja predstavljanja objekata od privrednog, investicijskog, kulturnog i turističkog značaja u općini Gračanica. 

Sarajevo prvo

Prije Gračanice, virtualnu prezentaciju dobio je glavni grad BiH Sarajevo čije su najpoznatije ulice i objekti detaljno vidljivi na servisu Rutmap.

Direktor servisa "Rutmap" Elvir Salčinović kazao je da se općina Gračanica izdvaja u korištenju novih tehnologija te je izrazio zadovoljstvo što će svake godine snimati virtualni prikaz ulica.

To znači, dodao je, da će Gračanica biti prva u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom digitalne virtualne arhive što je čini jedinstvenom.

Praćenje razvoja grada

''Ovakav arhiv će omogućiti niz pogodnosti, kao praćenje razvoja općine, raznih analiza te pružanja aktualnih informacija sa terena tekuće godine'', poručio je Salčinović te dodao da se značaj takvog arhiva ogleda u činjenici da globalni servis Google Street View još nije došao u Bosnu i Hercegovinu te da ažurira virtualni prikaz u regiji znatno rjeđe nego što to čini servis "Rutmap".

Istaknuo je da za razliku od Googlea i sličnih servisa, dodatnu vrijednost projektu daje mogućnost manipulacije i korištenja prikupljenih podataka iz lokalne infrastrukture u različite svrhe, a u zavisnosti od potreba općine.

''Zamislite da se sada možete vratiti deset godina unazad i virtualno prošetati svaki metar kroz općinu ili grad. To bi bio jedinstven doživljaj za svakog građanina, a pored toga to će ostati jedinstven arhiv '', naglasio je.

Kopirati
Drag cursor here to close