Nova pobjeda

UG „Za Doljanku“ : dokazano nezakonito pogodovanje investitoru

Potvrđeno je da FMOIT nezakonito primijenio novi Zakon o zaštiti okoliša, iako je bio upoznat s presudom Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2021. godine i obvezom završavanja svih postupaka vezanih za mHe “Zlate” prema Zakonu koji je prije bio na snazi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 07. 2022. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana „Za Doljanku“ koje već nekoliko godina nastoji zaustaviti ekocid na rijeci Doljanki u Jablanici, danas je izvojevalo čak petu pravnu pobjedu čime je dokazano da je FMOIT odlučivao u korist investitora.

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim je kompanija Eko Vat d.o.o. Jablanica, investitor male hidroelektrane "Zlate", oslobođena obveze ishodovanja nove okolišne dozvole, odnosno izrade nove studije i novog uključivanja zainteresirane javnosti. Potvrđeno je da FMOIT nezakonito primijenio novi Zakon o zaštiti okoliša, iako je bio upoznat s presudom Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2021. godine i obvezom završavanja svih postupaka vezanih za mHe “Zlate” prema Zakonu koji je prije bio na snazi.

Ispitujući tužbene navode, sud je stava da tužitelj osnovano u tužbi navodi da je tuženi nezakonito na konkretni slučaj primijenio Zakon o zaštiti okoliša koji je stupio na snagu 2021. godine te da se trebao primijeniti zakon koji je važio u vrijeme kada je postupak započet i u skladu s tim ispoštovati sve naloge koji su mu dati Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 16.07.2021. – navodi se u Presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Podsjećamo, prethodno je Kantonalni sud u Sarajevu u lipnju 2021. godine donio presudu kojom se poništava okolišna dozvola za mHE “Zlate”. Presuda je nalagala i provođenje ponovnog postupka, što podrazumijeva i pribavljanje nove Studije utjecaja na okoliš kao i provođenje javne rasprave, međutim FMOIT je tada oslobodio kompaniju Eko Vat d.o.o pribavljanja nove okolišne dozvole na šta je UG “Za Doljanku” i reagirao.

''Ovo je još jedna u nizu presuda i odluka koje potvrđuju da su argumenti na strani aktivista okupljenih u Udruženje "Za Doljanku" Jablanica, koje je podnijelo najviše kazneih prijava protiv vladinih dužnosnika na različitim razubama u Bosni i Hercegovini'', navode iz UG “Za Doljanku”.

Kopirati
Drag cursor here to close