Džepovi

Ubijanje rijeka u BiH: Poništena dozvola, ali investitor gradi

Radovi se odvijaju i na probijanju puta koji bi trebao voditi do mjesta izgradnje strojare za ovu mini hidroelektranu...
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 08. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je, čini se sve moguće. Ako političari mogu da ne poštuju presude, time se izgleda vode i investitori. Uprkos presudi Suda, nastavljeni su radovi na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu, izvještava BHRT.

Radovi na izradnji mini hidroelektrane “Samar” na Kasindolskoj rijeci nastavljeni su, iako je Okružni sud u Banja Luci donio presudu o poništavanju ekološke dozvole za ovu mini hidroelektranu.

BHRT navodi kako se radovi odvijaju i na probijanju puta koji bi trebao voditi do mjesta izgradnje strojare za ovu mini hidroelektranu.

Predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci” Sara Tuševljak, rekla je kako su preko Aarhus Centra, koji je ujedno bio i podnositelj tužbe pred Okružnim sudom, pozvali i nadležne ispektore kako bi izašli na teren i obustavili radove s obzirom da presuda suda nije ispoštovana.

Video: Uprkos presudi Suda nastavljeni radovi na Kasindolskoj rijeci

Aarhus centru se obratio načelnik Odjeljenja za inspekcije poslove Grada Istočno Sarajevo tražeći kopiju presude kojom je poništena ekološka dozvola za mini hidroelektranu Samar, kako bi, njihova služba u koordinaciji s Republičkim inspektoratom izašla na teren i izdala Rješenje o zabrani izvođenja radova. Presuda mu je dostavljena i on je izjavio da je predmetproslijedio Inspektoratu i da će u roku od dan-dva biti izdano Rješenje o obustavi radova.

Do firme Buk koja se navodi kao investitor projekta novinari nisu uspjeli doći a na dosptupnim internet stranicama o ovoj firmi nema mnogo podataka.

''Brojeve koje smo kontaktirali nisu u funkciji. A na adresi koja je navedene kao adresa firme nismo uspjeli nikoga da nađemo iako smo došli u okviru radnog vremena'', navodi BHRT.

Naime, na Kasindolskoj rijeci u dužini od nekoliko kilometara, planirane su tri mini hidroelektrane, Podvič koja je već krenula sa radom, Samar i Slap koja za sada ima samo ekološku dozvolu.

Kopirati
Drag cursor here to close