U tunelu, u sred mraka...

Rješenje za Vranduk

Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 05. 2019. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Zbog problema koji izaziva rekonstrukcija tunela Vranduk i dva mosta na toj dionici puta M17, u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Kantonalne vlade, JP Ceste Federacije BiH, Grada Zenica, te mjesnih zajednica kroz koje prolazi alternativni put.

Kako je objavila Federalna televizija, na sastanku je dogovoreno da će u narednom periodu biti sanirane rupe i oštećenja na zaobilaznici. Također, promet za teretna vozila bit će u posebnom režimu.

Tunel Vranduk je izgrađen 1973. godine i potrebna mu je hitna rekonstrukcija. Međutim, promet koji je bio u početku u potpunosti preusmjeren na alternativni put kroz Nemilu dodatno je oštetio cestu, a život stanovnicima mjesnih zajednica učinio nepodnošljivim. Na sastanku održanom u Zenici dogovoreno je da će u rok radova biti skraćen s 18 na 16 mjeseci. Do potpune obustave prometa kroz tunel, kako je prethodno bilo predviđeno, neće doći.

''Financijski ćemo imati povećanja ugovora, ali ćemo i tehnologiju prilagoditi da izvođač kompleksne radove izvodi pod prometom i očekujemo da ćemo te radove završiti do kraja 9. mjeseca'', navodi Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH.

Od rujna će biti pušten promet u oba smjera do 22 sata, a u noćnim satima, kada se budu vršili poslovi montaže rasvjete i drugo, promet će biti puštan naizmjenično.


FTV navodi kako se većina prometa u BiH, 70% odvija preko magistralnih cesta koje su u veoma lošem stanju.

Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji tunela Vranduk, dva mosta i izgradnji novog tunela za evakuaciju je 16,7 milijuna maraka. Dodatnim troškovi iznosit će oko 700.000 KM kako bi uspjeli promet učiniti prohodnim i poslove završiti u zadanom vremenskom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close