Upitno usvajanje

Terzić: Trošarine nisu političko, nego isključivo ekonomsko pitanje

Terzić je kazao da se u BiH zaboravlja da Koridor 5C nije bh. koridor, nego je to europski projekt, i da BiH radi na europskom projektu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 10. 2017. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH je za N1 rekao  da pitanje trošarina u BiH nije političko, nego isključivo ekonomsko i da se pogrešno razumije, zbog čega kompletna bh. infrastruktura ispašta.

''Ta tema je nametnuta kao politička tema, jer je uvjet od MMF-a i međunarodnih kreditora, da bi se aktivirao stand by aranžman prema BiH, i da bi BiH dobila određenu količinu novca. Oni koji to ne žele, napravili su priču oko trošarina, koja ne spada u tu kategoriju. Niti je politička, niti je problematična, ali najlakše dođe do uha građana i na osnovu toga se pravi priča", izjavio je Terzić. 

On se nada da će razgovori uroditi plodom i da će se procedura usvojiti.

Nema trošarina, nema autoputa

"Na Parlamentu će neki braniti, neki napadati, ali to nema veze s tim. Oko milijardu i 200 milijuna eura se trenutno zaustavlja neusvajanjem trošarina. To je objektivan problem, s kojim živimo od kako smo imenovani u svibnju  mjesecu. Ja sam krajem studenog imenovan za vršitelja dužnosti, u prosincu je bio prvi pokušaj, a onda je propuštena prilika da se trošarine usvoje bez politizacije", kazao je Terzić.

On je ocijenio da se "samo mora umrijeti", odnosno - da se putovi ne moraju graditi, ali bez trošarina - BiH ima objektivan problem.

"U ovom trenutku,, imamo od EBRD 140 milijuna eura koji se neće moći aktivirati ako ne dobijemo trošarine. To je uvjet za efektivnost kredita, da imamo usvojen Zakon o trošarinama".

Terzić je kazao da se u BiH zaboravlja da Koridor 5C nije bh. koridor, nego je to europski projekt, i da BiH radi na europskom projektu.

"To je pokazatelj da li smo spremni razgovarati sa Europom, ako ne možemo njihov projekt, za koji imamo sredstva, ako mi pravimo problem - kako očekivati da ispunimo ostale uvjete, gdje mi treba da odlučimo", kazao je.

"Moramo biti hrabriji. Ulaganjem u 5C ulažemo u europski i infrastrukturni projekt, koji spaja sjever i jug zemlje, a naša sreća je da ogromna količina novca preko izgradnje ulazi u BiH. Jedan radnik, koji radi na Koridoru sa sobom povlači četiri radnika negdje u BiH", kazao je.

Izjavio je da je mnogo bolje trošarine usvojiti sada, da bi se spriječilo to da se kasnije ponovo pokrene politička priča.

"Mi smo do 31.12.2010. gradili koridor iz proračunskih sredstava, onda smo uveli trošarine, kao osiguranje - da su europski i svjetski kreditori sigurni da imao prihode da vraćamo kredit, i da to ne dolazi u pitanje".

Zašto se trošarine ne usvajaju?

"Nema dovoljno ruku. Milijardu dolara treba da se aktivira stand by aranžmana. To ide za funkcioniranje entitetima. Akcize su izvan te priče. Imamo proceduru kako trošarina dođe do autocesta. Trošarina se ubire svaki dan, prodajom goriva. Tih 10 feninga ide na podračun Uprave za neizravno oporezivanje, i izravno se uplaćuju na račun Autocesta. Dvije transakcije dakle. Trošarine ne popunjavaju proračunske rupe, nego idu samo za izgradnju novih dionica i vraćanje kredita starih dionica. Povukli smo 500 milijuna maraka od trošarina, a izgradili smo milijardu i 200 miliona vrijednosti koridora. Govorim o trošarini od 10 feninga, za ostale ne znam. Na osnovu 10 feninga pravimo dugoročne financijske planove", ocijenio je Terzić.

Kazao je da ako BiH ne usvoji Zakon o trošarinama - 2022. i 2023. ćemo imati problem.

Dionica Svilaj-Odžak se radi novcem iz BiH, jer nema trošarina.

"EBRD ne dozvoljava da se aktivira kredit od 40 milijuna eura, a Ministarstvo financija FBiH insistira kod EBRD da će sredstva biti četiri godine u stand by-u, grace perioda - pa će se onda vraćati. Ne. To stoji, mi iz svojih sredstava gradimo, ali su intenzivno krenula asfaltiranja. Blizu smo da i taj projekt moramo zaustaviti", kazao je Terzić.

"Previše ljudi radi na zaustavljanju projekata", ocijenio je, ali je potvrdio da će za sedam do osam godina Koridor 5C biti završen.

"Mogu to da tvrdim i dalje, ali smo izgubili već šest mjeseci. Od veljače stoji alternativni način financiranja  izgradnje, koji smo poslali na Vladu FBiH, a on još nije raspravljan", kazao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH gostujući u Novom danu na N1.

Kopirati
Drag cursor here to close