2021.-2027.

Švedska vlada usvojila novu reformsku strategiju za BiH

Novom strategijom Švedska će intenzivirati napore u radu na ljudskim pravima, demokraciji, vladavini prava, rodnoj ravnopravnosti, inkluzivnom ekonomskim razvoju te okolišu i klimatskim promjenama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 10. 2021. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada je danas donijela odluku o novoj, sedmogodišnjoj strategiji za reformsku suradnju Švedske za Zapadni Balkan i Tursku. Nastavak suradnje sa zemljama u regiji  će osnaživati uvjete za demokratski i inkluzivni razvoj. Suradnja sa Zapadnim Balkanom uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Novom strategijom Švedska će intenzivirati napore u radu na ljudskim pravima, demokraciji, vladavini prava, rodnoj ravnopravnosti, inkluzivnom ekonomskim razvoju te okolišu i klimatskim promjenama. Švedska podrška će se također usmjeriti na miroljubiva i inkluzivna društva, kao i na izgradnju širokih i dugoročnih odnosa između Švedske i zemalja u regiji.

”Događanja u susjedstvu EU-a važna su za Švedsku i EU. U interesu je Švedske da nastavi surađivati sa zemljama zapadnog Balkana kako bi pridonijela demokratskom razvoju u oblasti ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i vladavine prava ”; izjavio je Per Olsson Fridh, ministar za međunarodnu razvojnu suradnju. Švedska je jedan od najvećih bilateralnih donatora zemljama u regiji Zapadnog Balkana.

Švedska podrška nadopunjuje rad EU -a u područjima kojima Švedska daje prioritet. Prema strategiji, Švedska će i dalje doprinositi podršci EU-a u radu na reformskoj agendi ovih zemalja i njihovom približavanju EU. Podrška civilnom društvu ključna je za demokratski razvoj, a važna je i za podršku Švedske svim zemljama obuhvaćenim ovom strategijom.

O strategiji reformske suradnje odlučuje vlada Švedske, ali će je provoditi Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju (Sida), Švedski institut, Akademija Folke Bernadotte i Generalni konzulat u Istanbulu.

Financiranje nove strategije za razdoblje 2021.-2027. iznosi ukupno 5,6 milijardi SEK, raspoređeno je na 5 milijardi SEK za Zapadni Balkan i 600 milijuna SEK za Tursku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close