Povezivanje

Stručnjaci spremaju najbolju varijantu za brzu cestu Sarajevo - Beograd

Da je dogovoreno formiranje radne grupe potvrdio je za Nezavisne novine i Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, dodajući da je razgovarao s Juskom i da će stručnjaci reći koji bi pravac eventualno bio najinteresantniji.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 10. 2017. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci entitetskih ministarstava prometa i Ministarstva prometa i komunikacija BiH, najdalje do kraja studenog, trebali bi analizirati i entitetskim premijerima i predsjedatelju Vijeća ministara BiH predlože najbolju varijantu za brzu cestu Sarajevo - Beograd.

Ovo su u suštini dogovorili entitetski premijeri s Ismirom Juskom, ministrom prometa i komunikacija BiH, koji za Nezavisne novine rekao kako je razgovore s njima imao u ponedjeljak te da najdalje do polovine idućeg tjedna očekuje prijedloge, odnosno imena stručnjaka koji bi u roku od 30 dana trebali analizirati sve predložene dionice i donijeti određene zaključke.

Nakon toga, zaključci bi bili predstavljeni na zajedničkom sastanku ministara i premijera, a ukoliko bi došlo do dogovora, onda bi u priču o izgradnji brze ceste od Sarajeva do Beograda bili uključeni i dužnosnici Srbije.

"Vjerujem da ćemo postići dogovor jer zaista bi bila šteta da, kada imamo zastoj u gradnji autocesta, propustimo ovakvu priliku. Imamo investitora spremnog da financira projekt i to je prilika koja se ne pruža uvijek. Ministri i političari su danas tu, sutra već nisu, ali autocesta će narodu mnogo značiti, a da ne govorimo koliko bi ta gradnja, koja bi trajala od pet do sedam godina, imala utjecaja na novo zapošljavanje i sve ostalo što se veže uz to", rekao je Jusko.

Da je dogovoreno formiranje radne grupe potvrdio je za Nezavisne novine i Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, dodajući da je razgovarao s Juskom i da će stručnjaci reći koji bi pravac eventualno bio najinteresantniji.


Ponovio je da prema prostorno-planskim dokumentima RS postoje tri pravca koja bi trebala povezati Koridor Vc s koridorom deset, odnosno Sarajevo i Beograd. Jedna ruta kao brzi put povezala bi Istočno Sarajevo, preko Pala i Rogatice do Višegrada, druga od Vukosavlja preko Brčkog sa zaobilaznicom oko Bijeljine i treća koja bi od Doboja išla preko Tuzle zatim do Zvornika i dalje prema Loznici.

Za razliku od ovih ruta, FBiH traži da taj put koji bi financirala Turska ide preko Zenice, Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a s tim se slažu i gradonačelnici ovih gradova, koji naglašavaju da na tom potezu živi više od 1,5 milijuna ljudi te da bi od te trase bilo i najviše koristi.

Nezavisne novine podsjećaju kako intenzivna priča o autoputu ili brzoj cesti koja bi Sarajevo povezala s Beogradom traje od siječnja ove godine, ali da je problem isključivo u BiH, koja ne može postići unutarnji dogovor kuda bi taj put trebao prolaziti.

''Ono što je sigurno jeste da je Turska spremna da podrži i financira ovaj projekt, a to je u utorak potvrdio i Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, koji je rekao kako je potrebno da se taj put napravi što prije. Tijekom Erdoganove posjete Srbiji projekt povezivanja Sarajeva i Beograda i službeno je potvrđen potpisivanjem pisma namjere između nadležnih ministarstava koji će zajedno surađivati kako bi se taj projekt realizirao.

Kopirati
Drag cursor here to close