Dokumenti

Strategija: Evo kako se Mostar planira razvijati

Strategija razvoja Grada Mostara 2022-2027, kako je navedeno u dokumentu, ostvarit će se kroz tri strateška cilja, razrađena u deset prioriteta i 34 razvojne mjere.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 05. 2022. u 13:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razvijati grad kao poželjnu i prepoznatljivu sredinu za poslovni razvoj i privlačenje ulaganja utemeljenim na pametnim, kreativnim i inovativnim rješenjima i novim tehnologijama;  Razvijati kvalitetu života za sve generacije, kako u urbanom dijelu tako i u ruralnim dijelovima Grada Mostara, utemeljenu na načelima uključivosti, otvorenosti i partnerstva te Razvijati javnu infrastrukturu i usluge usklađene s održivim i okolišnim razvojem utemeljenim na politikama zelene tranzicije Europske unije'', stoji, između ostalog, u Viziji razvoja Grada Mostara koja će biti predstavljena mostarskim vijećnicima na sljedećoj sjednici.

Strategija razvoja Grada Mostara 2022-2027, kako je navedeno u dokumentu, ostvarit će se kroz tri strateška cilja, razrađena u deset prioriteta i 34 razvojne mjere.

Veliki naglasak

Na Strategiji je radio Razvojni tim Grada Mostara sačinjen od 16 članova dok se kroz Odbor za razvoj sačinjen od 30 članova i druga radna tijela osiguravalo učešće ostalih institucija na nivou Grada, poslovne zajednice, nevladinog sektora, te ostalih socio-ekonomskih aktera i zainteresiranih strana.

U sektoru ekonomskog razvoja, fokus i okosnica razvoja bit će na razvoju poslovne infrastrukture i kreiranju pozitivnog poslovnog okruženja, promociji turizma i razvoju novih turističkih sadržaja, te razvoju poljoprivrede i diversifikaciji aktivnosti na selu, odnosno stvaranje jednakih mogućnosti za bavljenje poslovnim aktivnostima na selu.

U sektoru društvenog razvoja, Strategija se fokusira na poboljšanje kvalitete i dostupnosti socijalnih i zdravstvenih usluga građanima, te poboljšanju uvjeta obrazovanja i športa, s posebnim fokusom na mlade. Strategija ''stavlja veliki naglasak'' na razvoj kulture i pozicioniranje Mostara kao kulturnog središta, te kreiranje pozitivnog okruženja za siguran život građana.

Pametan, uređen, čist i zelen grad

U oblasti održivog upravljanja okolišem, prirodnim i infrastrukturnim resursima, Strategija se koncentrira na unapređenje zaštite okoliša i planskog korištenja prirodnih resursa i prostora, urbanizaciju i revitalizaciju javnih objekata, povećanje zelenih površina, povećanje energijske efikasnosti te modernizacije prometne i komunalne infrastrukture što je u konačnici u funkciji osiguranja resursno efikasnog i održivog infrastrukturnog razvoja

Strategija želi da Mostar bude ''razvijen, konkurentan i gospodarski dinamičan Grad'', da bude ''otvoren, siguran, pametan i kreativan'' potom ''organiziran, uređen, čist i zelen'' kao i ''razvijen, konkurentan i gospodarski dinamičan''.

U dokumentu je, pored ostalog, navedeno kako je procijenjeni broj prisutnog stanovništva u 2020. godini u Gradu Mostaru 105.074 stanovnika te da je taj broj u 2016. godini iznosio 105.661.

Navodi se i kako je prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u Gradu Mostaru u 2020. godini u registru pravnih osoba bilo upisano 4.242 pravne osobe, 1.859 jedinica u sastavu pravnih osoba i 3.644 obrta.

Mostar se može pohvaliti…

''Grad Mostar može se pohvaliti razvijenom poslovnom infrastrukturom koju čini mreža poslovnih zona te drugih poduzetničkih potpornih institucija'', navodi se u dokumentu i dodaje kako je broj zaposlenih na području Grada Mostara u 2020. godini činio 61% ukupnog broja zaposlenih u HNŽ te je stopa zaposlenosti koja je u 2020. godini iznosila 45,% viša nego na razini HNŽ koja je iznosila 35,6%.

Broj zaposlenih u posljednjih pet godina bilježi rast s izuzetkom u 2020. godini kada se bilježi pad broja zaposlenih za 5% u odnosu na 2019. godinu prvenstveno uzrokovan pandemijom COVID-19.

Dodaje se kako je prosječna plaća u Gradu Mostaru u 2020. godini iznosila 1131 KM i veća je od prosjeka na razini HNŽ (1029 KM), a također je veća i od prosječne plaće na razini FBiH (956 KM).

Ujedno prosječna plaća porasla je za 8% u odnosu na 2016. godinu. Od svih gradova i općina u FBiH Grad Mostar se nalazi na 6 mjestu po visini prosječne mjesečne neto plaće.

Bespravna gradnja

Ističe se i kako su ''bespravna gradnja i nepostojanje prostornog plana u velikoj mjeri unazadile razvoj Grada Mostara u prethodnom periodu.

''Uspostavljanjem Vijeća Prostornog plana Grada Mostara, pokazana je ozbiljna namjera gradskih vlasti da otklone ovo ograničenje i donesu Prostorni plan Grada Mostara za period 2021-2031'', navedeno je.

Grad planira smanjiti svjetlosnu zagađenost zraka te razviti ''održivo upravljanje otpadom, koje će rezultirati uspostavom sustava odvojenog prikupljanja otpada i povećanjem obuhvata otpada za reciklažu, te saniranje postojećih ilegalnih odlagališta otpada, predstavlja vrlo važan razvojni korak na tranziciji ka kružnoj ekonomiji za Grad Mostar i uklanjanje potencijalnih zdravstvenih opasnosti za stanovnike Grada Mostara''.

Dodaje se kako ''unapređenje sustava pročišćavanja otpadnih voda ima za cilj povećanje obuhvata prečišćavanja otpadnih voda, dok modernizacija vodovoda ima za cilj sprečavanje gubitaka u vodovodnom sustava koji su trenutno preko 50%''.

Strateški projekti

Navedeno je i nekoliko strateških projekata Grada. Jedan od njih je izgradnja gradske dvorane i olimpijskog bazena ukupne vrijednosti 57.000.000 KM (12.000.000KM bazen i 45.000.000 KM dvorana). Očekuje se izdvajanje 6.000.000 KM iz proračuna Grada Mostara, a 51.000.000 KM iz drugih izvora.

Strateški projekt je i jačanje kapaciteta Zračne luke Mostar i uvođenje redovitih linija. Ukupna vrijednost projekta je 37.000.000 KM, pri čemu se očekuje izdvajanje 7.000.000 KM iz proračuna Grada Mostara, a 30.000.000 KM iz drugih izvora.

Strateški projekt je i rješavanje pitanja deponije i upravljanja otpadom ukupne vrijednosti projekta od 10.000.000 KM, pri čemu se očekuje izdvajanje 3.000.000 KM iz proračuna Grada Mostara, a 7.000.000 KM iz drugih izvora.

Strateški projekt je i ređenje rekreacijske zone Bunica ukupne vrijednosti 3.000.000 KM, pri čemu se očekuje izdvajanje 600.000 KM iz proračuna Grada Mostara, a 2.400.000 KM iz drugih izvora te izgradnja rekreacijske zone Aqua Park u sjevernom dijelu Mostara u Vrapčićima vrijedan 7.000.000 KM, pri čemu se očekuje izdvajanje 600.000 KM iz proračuna Grada Mostara, a 6.400.000 KM iz drugih izvora.

Strateški projekt je uređenje i promocija poslovnih zona u vrijednosti 1.200.000 KM, pri čemu se očekuje izdvajanje 600.000 KM iz proračuna Grada Mostara, a 600.000 KM iz drugih izvora.

O strategiji razvoja, izvještajima o radu mostarskih institucija te radu gradonačelnika u prošloj godini mostarski vijećnici će raspravljati na sjednici zakazanoj za četvrtak. 

Kopirati
Drag cursor here to close