Back on track?

Što je sporno u ponudi MT Abraham grupacije za spas Aluminija?

Na redu su sastanci na kojima bi se u sljedećih mjesec dana moglo znati puno više o sudbini Aluminija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 01. 2020. u 21:55 Bljesak.info
Izraelci nude spas za Aluminij

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinesko izraelska grupacija MT Abraham sredinom prosinca prošle godine poslala je finalnu ponudu Nadzornom odboru Aluminija.

Ponuda nije prihvaćena zbog stavki koje su izvan dosega članova Nadzornog odbora, a tiču se federalne vlade i Vijeća ministara. Iznenađenje je bilo i nakon govora o kupovini to što grupacija Abraham predlaže dugoročni najam prostora fabrike. Od vlasti traže određene beneficije, ali obećavaju pokretanje proizvodnje, vraćanje dugova i povratak radnika na posao.

Kompanija, zainteresirana za preuzimanje Aluminija, MT Abraham iz Izraela ustupila nam je primjerak ponude za spas firme. Abraham se sa partnerima, dvije najveće kineske metalske kompanije, obavezuje nakon potpisivanja ugovora o najmu obnoviti proizvodnju, uložiti značajna sredstva u modernizaciju, izgraditi elektrane bazirane na obnovljivim izvorima i vratiti radnike na posao.

Bljesak.info | BH Internet magazin

BH Internet magazin

Uvjeti koje Abraham traži od Federalne vlade, Vijeća ministara i HNŽ uključuju sve beneficije pri zapošljavanju radnika, ukidanje nekoliko vrsta carina na metale, porezne olakšice, dozvole za gradnju vjetro ili solarne elektrane, te otpis okvirnih računa struje za prvih 5 godina.

Iz vlade nisu optimistični da se to može i ostvariti.

U situacijama poput ove u kojoj se nalazi Aluminij, vlastodršci obično čine sve u svojoj moći da odobrovolje investitora i motiviraju ga na ulaganje. Prema ponudi, MT Abraham bi u tvornicu u prve dvije godine uložio oko 720 milijuna eura. Dug tvornice od 400 milijuna, međutim, ne bi preuzeli nego bi ga preko vlade otplaćivali od najma.

Ljevaonica bi se, po planu investitora, mogla staviti u pogon 60 do 90 dana od preuzimanja, a anode i elektroliza u roku od dvije godine. Kad cjelokupni pogon bude u funkciji, procjenjuju da će im trebati oko 900 do 1.050 zaposlenika kojima bi prosječna plaća trebala iznositi oko 1.500 maraka. Na redu su sastanci na kojima bi se u sljedećih mjesec dana moglo znati puno više o sudbini Aluminija.

Kopirati
Drag cursor here to close