Uskoro ...

Što će biti sa "Staklenom bankom" u Mostaru?

Znajući da kod nas se stvari teško pomjeraju s mrtve točke, a i kada se pomjere idu puževim koracima, tako je za očekivati da će se u federalnoj Vladi smijeniti bar jedna do dvije generacije djelatnika do useljenja u Staklenu banku.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 10. 2021. u 12:53 Bljesak.info
Šta će biti sa "Staklenom bankom" u Mostaru?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Staklena banka" u Mostaru, zgrada u centru grada prepoznatljiva po plavim staklima, izgrađena je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Objekt nikad nije stavljen u funkciju, a danas je od zgrade ostala samo betonska fasada.

Prije pet godina, federalna je Vlada kupila zgradu da bi svoja trenutno raštrkana ministarstva objedinila u jednom objektu. Za sada se ne zna ni kada će obnova početi, a još manje kada će biti završena.

Nekada jedan od simbola, danas još jedna u nizu ruševina u centru Mostara. Staklena banka, zgrada bez ijednog jedinog stakla, nikada nije ni bila useljena, a trebala bi uskoro postati dom federalne Vlade koja je ovu zgradu kupila 2017.godine. Tek je nedavno raspisan natječaj za idejno rješenje adaptacije ove zgrade a pobjednici natječaja dobit će i novčanu nagradu“.

"I prije rata su postojale glasine da tu, u ovim stručnim krugovima, da bi se neke stvari i što se tiče statike i svega trebale doraditi tako da je meni i sam taj potez Vlade da kupi zgradu bio poprilično čudan“. U većini europskih centara upravo ovakvi objekti se i ruše, bez obzira na to što možda i imaju neku upotrebnu vrijednost, upravo zbog svoje neisplativosti na različitim nivoima", rekla je arhitektica Maja Roso Popovac.

Potrebno je, poručuju iz Federalne Vlade, vratiti reprezentativnost objektu i učiniti ga novim orijentirom u širem okruženju. Posljednjih je, pak, godina ovaj objekt mamac je za turiste željne vratolomija i nesvakidašnjeg selfija. Ponekad ulazak u objekt može biti i poguban.

"U posljednjem vremenskom periodu vidimo da je zagrađena, međutim, opet oni negdje, većinom osobe koje su skloni uživanju opojnih droga, većinom marihuane, tu uđu nekako tako da policija intervenira na dojavu građana i u dosta slučajeva smo našli konzumente opojnih droga“. Isto tako, imali smo u 2-3 slučaja da je izvršen suicid s te zgrade“, kazao je glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić.

Iz Vlade novinari BHRT-a nisu dobili izjavu, ali su dobili Projektnu dokumentaciju na 86 stranica, te nekonkretan odgovor o roku početka radova.

"U proteklom periodu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine radila je na stvaranju pretpostavki, financijskih i drugih, kako bi pokrenula zakonom propisane procedure za adaptaciju i sanaciju zgrade "Staklene banke." Sa sigurnošću ne možemo govoriti o konkretnom datumu useljenja ministarstava u ovu zgradu, s obzirom na to da sve zavisi od zakonom propisanih procedura.“

Natječaj za dostavljanje idejnih rješenja otvoren je do 10. studenoga. To znači da se do kraja ove godine u svezi sa Staklenom bankom ništa promijeniti neće.

Znajući da kod nas se stvari teško pomjeraju s mrtve točke, a i kada se pomjere idu puževim koracima, tako je za očekivati da će se u federalnoj Vladi smijeniti bar jedna do dvije generacije djelatnika do useljenja u Staklenu banku. A dotad će ova sramota i mostarsko ruglo biti jedna od poželjnijih turističkih destinacija za napraviti selfie.

Kopirati
Drag cursor here to close