Mostar

Stiže rješenje za Tekiju | Usvojen Nacrt odluke o donošenju regulacijskog plana

Razlog za donošenje ove Odluke je taj što u zadnjih 30 godina nije rađen Regulacioni plan za ovo područje, a sada postoje konkretni zahtjevi potencijalnih investitora te se očekuju značajne investicije u izgradnji.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2023. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt odluke o donošenju regulacijskog plana Tekija, usvojen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća u Mostaru s 27 glasova za.

Ovom Odlukom donosi se Nacrt Regulacionog plana „Tekija“ Gradsko područje Stari Grad, te se regulira planiranje, izgradnja i uređenje prostora na području obuhvata Regulacionog plana i to: status postojećih objekata, buduća namjena prostora i objekata, visina i regulacija izgradnje, promet, komunalna infrastruktura, uređenje partera i javnog zelenila, zaštita stanovništva i čovjekove sredine, te se utvrđuju uvjeti, način i postupak njegovog provođenja.

30 godina nije rađen Regulacioni plan

Razlog za donošenje ove Odluke je taj što u zadnjih 30 godina nije rađen Regulacioni plan za ovo područje, a sada postoje konkretni zahtjevi potencijalnih investitora te se očekuju značajne investicije u izgradnji, a što rezultira povećanjem broja uposlenih.

Za realizaciju odluke osigurat će se financijska sredstva u Budžetu Grada Mostara.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je potrebno suštinski riješiti problem prometa i priključka prometnice s Mosta Hasana Brkića na magistralu, gdje je, kako je istaknuto, gotovo nemoguće se uključiti.

''Bilo je ideja i da kružni tok bude na Tekiji, ali morao bi biti turbo koji bi uzeo previše prostora, pa još nije odlučeno'', kazano je na sjednici.

Naselje za 3 do 4 tisuće ljudi

Kada je riječ o Fabrici duhana predloženo je da na njoj bude stambeno poslovni kompleks. Rečeno je kako bi to bila ključna tačka blokovskog naselja unutar nekadašnjeg kompleksa UNIS-a, gdje su provukli dvije interne prometnice da bi zgrade mogle imati pristup. Istaknuto je kako je ono što bi se moralo ispoštovati jesu: spratnost i udaljenost jedna od druge.

''Formiranjem ovih zgrada formiralo bi se novo naselje zajedno s  vrtićem koji već postoji, tržnim centrom i bolnicom koja je već postojeća. Ovim bi Tekija imala neki sadržaj centra'', kazano je na sjednici.

Kako je rečeno na sjednici, osnovno - formiran kompletan kvart bi imao svojstva cjeline same za sebe, na kojem se formira od 15 do 17 novih zgrada. Bilo bi to je naselje za 3 do 4 tisuće ljudi.

Površina od 18,64 ha

Naime, prema usvojenom Nacrtu Područje obuhvata Regulacijskog plana zauzima površinu od cca 18,64 ha i ograničeno je kako slijedi:

Granica obuhvata Plana na sjeveru ide od magistralnog puta M-17, ulicom Novi put prema mostu Hasana Brkića, odatle prema jugu rijekom Neretvom, tj. granicom katastarskih općina Mostar I i Rodoč u dužini od cca 520 m.

Odatle granica ide prema istoku južnom granicom parcele označene kao k.č. 1980/6, odatle siječe parcelu označenu kao k.č. 1980/1, obuhvaćajući njen sjeverni dio, do ulice Maršala Tita.

Granica dalje ide prema sjeveru ulicom Maršala Tita, uključujući istu, do sjeverne granice parcele označene kao k.č. 1983/1 i ide njom prema istoku do puta označenog kao k.č. 1809. Istim se granica nastavlja prema magistralnom putu M-17 te zatim prema sjeveru dolazi do polazne tačke, s napomenom da se sve spomenute katastarske parcele nalaze u k.o. Mostar I.

Kopirati
Drag cursor here to close