Totalna obnova

Srednja škola Stolac uskoro u novom izdanju

Ravnateljica Srednje škole u Stocu gospođa Mirjana Biletić ističe kako školu trenutno pohađa 250 učenika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 01. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno su u tijeku radovi obnove školske zgrade u Srednjoj školi u Stocu, gdje je Vlada HNŽ osigurala sredstva u iznosu 480 000,00 KM a preostali dio sufinancira općina Stolac, priopćeno je iz ove općine.

Škola je izgrađena 1973. godine i ovo je prvi veći građevinski zahvat na ovom objektu od tog vremena.

Sredstva su osigurana iz proračuna Hercegovačko-neretvanske županije čime se još jednom potvrđuje izvrsna dugogodišnja suradnja između Županije i Općine Stolac.

Vlada HNŽ kroz Projekt energetske učinkovitosti ulaže značajna financijska sredstva, a do sada je energetski ”utoplila” više od 35 objekata na prostoru cijele županije. Na području općine Stolac, kroz Projekt energetske učinkovitosti završeno nekoliko značajnih projekata; u Osnovnoj školi Crnići odrađeno je centralno grijanje te vanjsko ‘’utopljavanje’’ zgrade, kao i športske dvorane pri školi u Crnićima, dok je u Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba urađena rekonstrukcija zgrade, sustav grijanja, klimatizacije i ventilacije, te obnova podova.

U okviru projekta rekonstrukcije školske zgrade predviđeni su radovi; termoizolacija fasade, termoizolacija tavanice i ravnog krova iznad grijanog prostora, zamjena otvora, gradnja novih kotlova na biomasu (pelet) i dodatne opreme sustava centralnog grijanja što će uvelike popraviti toplinsku izolaciju, ali i doprinijeti vizualnom izgledu zgrade.

Rekonstrukcijom grijanja dvije Osnovne (Osnovna škola Stolac i Prva osnovna škola) i Srednje škole Stolac, urađena je zamjena već postojećeg toplovodnog kotla na lož ulje novim na drvenu pelet sa ugradbenim pelet plamenikom, automatskim paljenjem i automatskom funkcijom samočišćenja kotla. Također zamijenjeni su već postojeći radijatori s ventilima. Ovi radovi su u završnoj fazi.

Trenutno se radi rekonstrukcija postojećeg kosog i ravnog krova na školi. Predviđena je kompletna zamjena postojećeg drvenog krovišta na kosom krovu sa novim crijepom dok je na ravnom krovu predviđena izrada novih slojeva ravnog krova.

Preko svih krovnih površina bit će postavljen novi sloj termoizolacije. Nakon čega slijedi zamjena svih postojećih vanjskih otvora na objektu novim, s pvc profilima koji zadovoljavaju tražene zahtjeve po pitanju energetske efikasnosti.

Ravnateljica Srednje škole u Stocu gospođa Mirjana Biletić ističe kako školu trenutno pohađa  250 učenika.

''Radovi se izvode planiranom dinamikom i nastavni proces se odvija neometano. Kada se završe svi radovi dobiti ćemo lijepo uređenu školu koja će učenicima i osoblju pružati bolje uvjete za rad i učenje. A tu su naravno i značajne uštede. Do sada su nam bile potrebne velike količine energenata a imali smo veliki gubitak topline zbog dotrajalih otvora'', izjavila je ravnateljica Biletić.

Uvjete će dodatno poboljšati i izrada nove fasade na školi. Predviđena je izrada nove kontaktne fasade postavljanjem EPS -F ploča ekspandiranog polistirola debljine 10 cm, priopćeno je iz općine Stolac. 

Kopirati
Drag cursor here to close